joi, 5 august 2010

ANEMONE


Denumire populara : Floarea vantului

Familie : Ranculacee

Origine : zona Marii Mediterane

Etimologie : Denumirea anemone derivă din cuvântul grecesc anemos, care înseamnă vânt. În mitologia greacă, anemonele rosii simbolizează picaturile sângelui vărsat de Adonis la moartea sa.

Descriere
: Planta prezinta in pamant o formatiune tuberoasa aplatizata, negricioasa, denumita "patte" in limbajul de specialitate. Acest organ asigura perenitatea plantei si inmultirea ei. Are frunze petiolate, cu limbul palmatfidat, formand o tufa la nivelul suprafetei solului. Din mijlocul frunzisului tasnesc tulpinile florale inalte de 20 - 30 cm, in numar de 8 - 10 fire pe planta. Fiecare fir poarta in varf o floare, care poate fi simpla - alcatuita din 6 - 8 petale si cu aspect de lalea sau mac - ori involta (batuta sau dubla) - cu mai multe randuri de petale.

Culorile predominante ale florilor sunt alb, rosu si albastru. Florile au stamine lungi, de culoare neagra, care contrasteaza puternic si placut cu petalele.

Anemona este o planta perena, al carei "patte" necesita o perioada de repaus destul de indelungata (4 - 5 luni). Uneori, perioada de repaus se poate prelungi pana la 1 an. Scurtarea repausului, desi este necesara, influenteaza negativ cantitatea si calitatea florilor.

Ca urmare, dupa ce plantele infloresc si isi incheie vegetatia, nu se mai uda, daca tuberculii raman in pamant. Este mai indicat sa se scoata afara si sa se pastreze in depozite, dupa o prealabila stratificare in nisip sau in turba, pana in momentul re-plantarii lor pentru un nou ciclu de crestere si inflorire.

Cultivata afara, in conditii naturale, daca plantarea are loc toamna, inflorirea va fi timpurie in primavara urmatoare, existand pericolul distrugerii tuberculilor datorita frigului asociat cu umezeala excesiva din timpul iernii. Daca plantarea se face primavara in februarie-martie, inflorirea va avea loc in aprilie-mai.

Temperatura si umiditate :
Fata de caldura, Anemona are pretentii moderate, chiar scazute. Temperatura optima pentru crestere este de 8 - 100C, iar pentru inflorire de 14 - 150C. Excesul de caldura, adica peste 15 - 160C, face sa scada numarul de flori pe planta

Sol:
Anemona are nevoie de sol reavan, bogat in humus si bine drenat. Fiind o planta sensibila la excesul de umezeala si la temperaturile scazute, anemona se dezvolta bine daca este expusa la soare; in aceasta situatie, este favorizat si coloritul florilor. Planta pretinde soluri revene, bine drenate, bogate in humus, nisipoase, cu pH acid si fara exces de saruri. Nu suporta seceta, motiv pentru care planta intra in repaus vara. Este o planta care iubeste lumina, intrucat aceasta favorizeaza intensitatea culorilor. Este necesara, totusi, o usoara umbrire, pentru a feri planta de o insolatie puternica si pentru a pastra umiditatea de la nivelul solului.

Inmultire:
Tuberculii de anemona se planteaza toamna sau primavara devreme, in februarie-martie. Tuberculii se pun la inmuiat cu o zi inainte de plantare; se planteaza la 5-10 cm adancime, la o distanta de 10 cm unul de altul si 30 cm intre randuri.

Pentru obtinerea tuberculilor se procedeaza astfel: se seamana semintele in ladite sau rasadnite cu pamant afanat, la sfarsitul verii. Rasadurile tinere de anemona se planteaza apoi pe brazde in primavara urmatoare. Se uda regulat, se se foloseste ingrasamant; o mare atentie trebuuie acordata inlaturarii buruienilor, care pot sufoca planta. In iulie anemona intra in repaus si frunzele se usuca; este momentul in care tuberculii trebuie scosi din pamant si depozitati intr-o incapere uscata si racoroasa.

Boli si daunatori:
Frecvent la anemone apar patarea frunzelor si fainarea.
Patarea frunzelor apare la pe fata inferioara a frunzelor si boala evolueaza foarte repede la temperaturi peste 9 grade Celsius. Combaterea se face prin dezinfectarea solului inainte de plantare si prin tratarea plantelor cu substante fungicide.
Fainarea apare pe frunze, pe tije si pe flori. Se recomanda pulverizari cu sulf, preventiv.

Specii:
Anemone coronaria - are o rozeta de frunze petiolate de culoare verde intens si tulpinile florale au in varf o floare mare de culoare rosie, albastru, roz sau alb si cu multe stamine.

Dintre hibrizi, amintim: Hollandria - flori simple, roz, Mona Lisa - flori simple, albe, maro si albastre, Admiral - flori involte roz-inchis, Gouverneur - flori involte, rosu stacojiu.


Legenda spune ca anemonele au aparut din lacrimile Afroditei, varsate pentru iubitul ei Adonis cand a aflat de moartea acestuia. In folclor, se crede ca anemonele te protejeaza de rau si iti aduc nororc. Se mai spune si ca floarea poate prezice zilele ploioase si ca zanele dorm intre petalele ei .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu