Denumire populara : Cioc de papagal
Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Fabales
Familia : Fabaceae
Genul : Clianthus
Specia : Clianthus puniceus
Aspect: catarator
Clianthus puniceus, originara din Noua Zeelanda si Clianthus formosus, originara din Australia sunt cele doua specii ale genului destul de delicate care pot fi cultivate in gradina doar in regiunile cu clima blanda.
Descriere : Arbust de 1-2 metri inaltime, cu tulpini subtiri si frunze penate, compuse din mai multe foliole de culoare verde inchis. Florile sunt grupate cate 6 in buchete de forma unui fluture, cu marginile petalelor usor intoarse amintind de ciocul unui papagal. Culoarea lor este rosie intens, iar pe masura ce se ofilesc devin roz.
Inflorire : Iunie
Temperatura : 3-20°C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Amestec din parti egale de pamant de gradina, mranita si turba.
Fertilizare : Se aplica anual ingrasamant granulat cu absorbtie lenta, primavara dupa transplantare.
Cultivare : Din doi in doi ani, primavara, se face transplantarea in compost format dintr-o parte turba, doua parti pamant fertil si una de nisip. Planta trebuie expusa intr-un loc insorit si protejat de vanturi. Din aprilie pana in octombrie trebuie udata abundent, adaugandu-se un fertilizant lichid la fiecare 3-4 saptamani pe toata perioada cresterii. Toamna si iarna se protejeaza planta prin invelire in folie de plastic.
Reproducere: Se inmulteste prin butasi, in aprilie-mai.
Pericole: Daca apar paianjeni rosii, frunzele trebuie stropite cu un acaricid specific, iar in cazul aparitiei paduchilor, cu un insecticid.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu