Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Lamiales
Familia : Acanthaceae
Genul : Crossandra
Specia : Crossandra infundibuliformis
Inflorire : Aprilie- Mai
Temperatura : 13-24°C
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Semiumbra
Origine : India
Descriere
Este un arbust, care in conditii de camera poate atinge 40-60 de cm. Florile frumos colorate in rosu-portocaliu dau o nota atractiva plantei.
Crossandra necesita caldura ( 18-20 de grade Celsius) si lumina intensa, fara insolatie directa in timpul verii. De asemenea necesita o udare abundenta si regulata, si spalare frecventa a frunzelor.
Se uda mai putin in septembrie-octombrie, luni care reprezinta o perioada de repaus inainte de inflorire.
Transplantarea se face dupa aceasta perioada, utilizand un amestec compus din doua parti pamant de turba si o parte pamant de frunze.
Inmultirea este posibila prin seminte, dar se face mai usor prin butasi recoltati din lastarii terminali in timpul primaverii.
Temperatura : 13-24°C
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Semiumbra
Fertilizare : Din primavara pana toamna se administreaza de doua ori pe luna ingrasamant lichid pentru plante florifere in apa de udare.
Inmultire : Prin butasire, primavara. Pentru o mai buna inradacinare, butasii se acopera cu folii de aluminiu si se trateaza eventual cu hormoni de crestere. Se pastreaza asa la temperaturi ridicate de 23-25°C.
Boli si daunatori : Poate fi atacata, ocazional, de paianjenul rosu.
Ingrijire : Se uda saptamanal vara si odata la doua saptamani in sezonul rece. Este foarte sensibila la umiditatea excesiva si de aceea nu suporta nici pulverizarea sau stropirea frunzelor cu apa. Se uda doar cu apa dedurizata si la temperatura camerei.. Se transplanteaza anual, primavara, cand se efectueaza si tunderea lastarilor batrani pentru a favoriza inflorirea.
Beneficii : Chiar daca este o planta mai pretentioasa in ce priveste umiditatea, daca este respectata aceasta conditie si este corect ingrijita este deosebit de frumoasa prin frumusetea florilor mari, delicate de culoarea somonului.
Specii si varietati
C. undulaefolia (C. infundibuliformis) cu soiul: Mona Walhead; C. mucronata; C. nilotica
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu