joi, 5 august 2010

CHRYSANTHEMUM


Denumire stiintifica : Chrysanthemum

Denumire populara: crizantema, margareta

Familie : Asteraceae

Ordin : Asterales

Clasa : Magnoliopsida

Increngatura : Magnoliophyta


Origine: China sau Japonia

Inaltime: 30-150 cm

Diametru: 40-90 cm

Expunere: plin soare

Udare: medie

Istorie


-Crizantemele au fost cultivate în China încă din secolul al XV-lea î.Hr. Un oraş antic chinez a fost numite Ju-Xian, în traducere "oraşul crizantemă". Planta a fost introdusă în Japonia probabil în secoul al VIII-lea a.d., iar împăratul a adoptat-o ca sigiliu imperial. În Japonia există un "Festival al Fericirii" dedicat florii.
- numele florii vine de la grecescul krus anthemon, care inseamna floare aurie; astazi insa esista intr-o varietate foarte mare de culori.
- crizantema este reprezentata pe armele si steagurile imperiale chinezesti; de asemenea, in Japonia, pe 9 septembrie se tine festivalul national al crizantemei.
- din punct de vedere mitologic, in unele tari (Malta, de exemplu) este considerat ghinion sa cultivi crizanteme in casa, pentru ca acestea sunt asociate cu inmormantarile.
- conform teoriei feng shui, crizantema aduce rasete si fericire in casa.
- se stie despre crizantema ca exista din 5000 i.Ch., ca o floare mica, galbena.

Descriere



Genul cuprinde plante anuale, bianuale, perene, cu flori in forma de rozeta, de diferite forme, culori si dimensiuni. Exista numeroase specii si varietati de crizanteme. Un lucru interesant la crizantema in general este ca producerea bobocilor este strans legata de fotosinteza, ceea ce inseamna ca prin reglarea artificiala a expunerii la lumina inflorirea se poate realiza la sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiembrie, perioada in care crizantemele sunt cautate.

Ingrijire si cultivare
Margaretele care cresc pe camp se pot cultiva si in ghivece mari sau direct in gradina, intr-un loc insorit, in pamant fertilizat si usor drenabil. Pentru ca planta sa aiba o forma compacta si multi boboci, tulpinile trebuie retezate din cand in cand pentru a se stimula ramificarea tufei.

Crizantemele plantate in ghivece trebuie udate regulat si tratate cu substante fertilizatoare in timpul perioadei de crestere, pana cand se formeaza bobocii.

Varietatile cu tulpina inalta trebuie legate de suporturi sau bete ca sa nu se aplece la pamant sau sa fie rupte de vanturile si/sau ploile puternice.

Pentru ca florile sa fie mai mari, mai ales daca sunt menite sa stea in glastre ca flori taiate, indepartati bobocii care apar de-a lungul tulpiniilor si lasati-i doar pe aceia din varf, care vor beneficia astfel de toate substantele nutritive preluate de planta.

La sfarsitul lunii august, cand florile s-au ofilit, tulpinile se taie pana la nivelul pamantului sau se scurteaza si se muta intr-un loc ferit, in cazul in care sunt plantate in ghivece.

Inmultire
1. Margaretele si crizantemele se imultesc foarte usor, prin divizarea tufelor. Operatiunea se face primavara si toamna.
2. Prin butasi din portiuni de tulpina de la varf; se planteaza intr-un amestec de pamant, nisip si turba in parti egale, iar ghiveciul se aseaza la loc umbrit, pana apar radacinile.
3. Varietatile anuale de inmultesc prin seminte; acestea se seamana primavara, direct in pamant, iar daca plantele sunt prea dese, se lasa numai cele mai viguroase (nu se transplanteaza).

Boli si daunatori
Crizantema este sensibila la diferite boli provocate de ciuperci, cum ar fi rugina alba, mucegaiul cenusiu sau putrezirea radacinii; toate acestea sunt favorizate de conditiile necorespunzatoare de cultivare. Pentru a reduce cat mai mult riscurile de aparitie a acestor boli, evitati sa lasati apa sa balteasca la radacina tufei, nu insamantati prea des si, la nevoie, tratati planta cu fungicide si/sau insecticide.
Deformarea tulpinii si decolorarea frunzelor sunt cauzate de infecti virotice si sunt foarte greu de combatut. In acest caz, este cel mai bine ca plantele infectate sa fie rupte si aruncate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu