Genul Tagetes al familiei Asteraceae cuprinde 30 de specii anuale, fiind reprezentat de asa-numitele craite, buzdugi si ochisele, flori ce-si au originea in America tropicala, Mexic. Dintre toate aceste specii numai doua se afla in cultura: Tagetes patula si Tagetes erecta.
Planta are o crestere viguroasa, o tulpina inalta de 50 - 100 cm., ramificata in partea superioara, frunze penat sectate, de culoare verde inchis si flori mari, galbene sau portocalii, foarte numeroase, ce infloresc din iulie si pana in octombrie.
Inainte de a le cultiva, astecii culegeau aceste plante din salbaticie si le foloseau in scopuri medicale, ceremoniale sau decorative.
Craitele sunt plante mai putin pretentioase, comportandu-se bine atat pe terenurile drenate, permeabile si insorite, cat si pe cele mai sarace. Suporta perioade scurte de seceta. Se inmultesc prin seminte, pe care trebuie sa le samanati in sere, in luna martie, pentru ca la sfarsitul lui aprilie sa poata fi semanate direct pe locul definitiv. Pentru a obtine seminte, inflorescentele se recolteaza atunci cand sunt uscate, se sfarma si se scutura.
Tipul de planta:
Anuala
Inaltime:
60 cm
Intindere:
15-20 cm
Lumina şi temperatura:
Craitele sunt potrivite pentru locurile insorite din gradina dar nu le plantati in locuri fierbinti pentru ca nu le place sa fie ofilite.
Flori galben-lamaie, portocaliu-argintii sau rosii. Infloreste abundent toata vara si toamna pana da inghetul. Florile speciei Tagetes erecta sunt numite, in Mexic, Florile mortii ("Flor de Muertos") si sunt folosite la celebrarea Zilei Mortilor - ceremonie ce are loc anual, in data de 2 noiembrie, in Mexic.
Solul:
Cresc bine in soluri sarace dar pentru o inflorire mai abundenta adaugati pamant de frunze la plantare.
Udarea:
Udati-le mai des in primele 10-12 zile de la plantare, dupa care le puteti uda doar cand pamantul este uscat (aproximativ o data pe saptamana). Prea multa apa poate cauza putrezirea radacinii.
Aerul:
Suporta aerul fierbinte.
Ingrăşăminte:
Daca se administreaza prea mult ingrasamant planta va avea multe frunze si putine flori.
Inmulţire:
Prin seminte: insamantarea in sera se face cu 4-6 saptamani inainte de transplantarea in gradina. Acoperiti semintele cu un strat subtire de pamant si mentineti solul moderat umed. Germinarea dureaza 5-14 zile la 21-24C. Pot fi insamantate direct in gradina spre sfarsitul primaverii, la o adancime de 6 mm, intr-un pamant bine greblat.
Transplantare:
Se transplanteaza la 2 saptamani dupa data medie a ultimului inghet din primavara. Lasati 15-20 cm intre ele. Nu uitati sa aclimatizati rasadurile pe o perioada de 10-15 zile inainte de a le transplanta.
Condiţii de iernare:
Toleranta la inghet este scazuta.
Boli şi dăunători:
In general sunt rezistente dar pot apare fainarea si patarea frunzelor. Preventiv se lasa suficient spatiu intre ele pentru a permite o buna circulatie a aerului si se evita udarea frunzelor. Indepartati frunzele infectate cand este posibil.
In special in varile ploioase, ca urmare a infectiei cu Botritis florile pot fi maronii si pot degenera. Mucegaiul gri poate apare pe florile ofilite. Rupeti florile infectate si ardeti-le.
Frunzele au un miros stringent de lamaie care se spune ca indeparteaza insectele, desi unele cercetati nu au confirmat acest lucru.
Îngrijire, particularităţi:
Sunt parfumate si sunt flori minunate pentru gradinile insorite. De-a lungul aleilor pot fi plantate sub forma de strat compact sau pot fi folosite ca plante de accent in straturile mixte. Pot fi plantate de asemeni in gradinile cu pietre. Daca au suficient spatiu craitele pot creste sub forma de tufe mici. Un rand de astfel de tufe mici poate forma o bordura atragatoare. Pentru a obtine acest efect plantati-le la o distanta de 30 cm.
Craitele sunt o alegere buna pentru balcoanele insorite si cu vant. 'Lemon Gem' este o varietate potrivita pentru jardinière.
Nu este nevoie sa indepartati florile trecute.
Speciile pitice sunt folosite pentru decorarea bordurilor sau a rondourilor sau pot fi cultivate in ghivece si jardiniere , in combinatie cu alte plante anuale. Speciile cu talie inalta pot fi folosite ca flori taiate, avand o capacitate buna de retinere a apei - rezista aproximativ 7-14 zile in vaza.
Printre lucrarile de intretinere in cultura craitelor este indicat sa se faca si indepartarea imediata a florilor trecute (in cazul cand nu se urmareste obtinerea de seminte).
Specii Tagetes
1.Tagetes erecta (Crăiţe)
Creşte la înălţimea de 30-90 cm, este ramificată, în partea superioară. Pe tulpini sunt dispuse opus sau altern frunzele compuse din mai multe foliole lanceolate si florile de culoare galbenă, grupate în capitule mari, simple sau duble. În parcuri şi grădini se întâlnesc des soiurile: Cupido cu talia de 15-30 cm, Mamut cu inflorescenţe globuloase mari, asemănătoare cu cele de crizanteme, Clinton cu înălţimea de 70-90 cm şi flori mari portocalii.
2.Tagetes signata Bartl
Planta puternic ramificată cu talie de 15-25 cm, frunzemici, cu foliolele lanceolate, cu capitule globuloase, numeroase, de culoare galbenă, cu pete mară la bază. În cultură sunt răspândite soiurile: Ursula cu flori galben oranj, şi Lulu cu flori galben deschis.
3.Tagetes patula
Plantă cu înălţimea de 18-50 cm, ramificată de la bază, cu frunzele alterne sau opuse penat-partite cu lobi lanceolaţi - liniari. Ramificaţiile au nuanţe de violet sau roşietice. Florile galbene sunt grupate în capitule de 2.5-3.5 în diametru. Soiuri existente în cultura: Flammernfeuer, Farbenklang, Tangerine, Snukist, Petite Orange.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu