joi, 5 august 2010

AEONIUM

Familie: Crassulaceae

Etimologie


Aeonium = este numele dat plantei A. arboreum de catre botanistul grec Pedianus Dioscorides (ca. 40 - 90 AD).

Atropurpureum - atro inseamna in limba latina "intunecat", purpureum inseamna in limba latina "purpuriu",

Arboreum - provine din limba latina si inseamna "ca un copac"

Zwartkop (olandeza), Schwarzkopf (germana) = cap negru.

Descriere
Aeonium spp. este o specie de plante suculente originare din insulele Canare, Africa de nord si Madeira. Ele au frunzele dispuse in forma de rozeta, la capatul unei tulpini golase, luand astfel aspectul unei ramuri. Florile sunt de obicei in forma de racem pendant si sunt de obicei galbene.

In functie de planta, frunzele pot avea culori si/sau forme diferite.

Fiecare rozeta se va ofili dupa ce infloreste si isi scutura semintele. La unele specii, din moment ce plantele nu mai produc lastari sau rozete laterale, vor muri complet dupa inflorire. Acestea sunt specii care se inmultesc prin seminte.

Unele plante din genul Aeonium spp. se dezvolta toamna si iarna, asa ca trebuie udate si tratate regulat cu fertilizatori in perioada rece - aceasta regula nu se aplica insa la majoritatea lor. De asemenea, toamna este un moment bun pentru a taia butasi si pentru a inmulti plantele. PE masura ce Aeonium imbatraneste, este o idee buna sa replantati rozetele terminale pentru ca altfel planta va avea un aspect sarac. Aceasta operatie are avantajul ca impiedica planta sa ajunga la dimensiunile portivite pentru a inflori.

Ingrijire si cultivare


Temperatura
Pe timpul zilei Aeonium spp. trebuie mentinut la temperaturi aflate intre 20-30 grade Celsius, iar noaptea 12-15 grade. Iarna temperaturile trebuie sa se incadreze intre 12-18 grade Celsius ziua si nu mai putin de 5 grade Celsius pe timpul noptii.

Cel mai bun mod de a ingriji aceste plante este sa le tineti din mai pana in septembrie intr-un loc in care sa beneficieze din plin de soare; din septembrie pana in mai, mutati-le la o fereastra orientata spre sud.

Tipul de ghiveci
Aeonium spp. se cultiva cel mai bine in ghivece de teracota, preferabil nevopsite sau lacuite, cu cel putin o gaura prin care sa se scurga apa. Acest tip de vas va asigura un bun drenaj si va lasa radacinile sa respire.

Pamantul
Aeonium prefera un amestec de pamant bogat si foarte usor drenabil.

Udarea
Plantele trebuie udate foarte rar pe perioada iernii (cele care atunci sunt in perioada de repaus), si numai atat cat sa nu se usuce radacinile - cam o data pe saptamana.

Incepand cu luna martie, majoritatea plantelor vor incepe sa creasca, asa ca udarea trebuie intensificata treptat pana in luna mai, cand aceasta va fi in plin sezon de dezvoltare. Aveti grija ca ghiveciul sa nu stea in apa.

In perioadele foarte calduroase, este uneori necesar sa udati Aeonium spp. zilnic. Incepand cu partea a doua a lunii septembrie, udarile trebuie reduse pentru a forta planta sa intre in perioada de latenta.

Lumina
Aeonium spp. trebuie tinut in lumina puternica vara si iarna pentru ca planta sa nu fie firava. Mai mult, soarele direct (de dimineata) este bun pentru ca ajuta la colorarea frunzelor.

Tratarea cu fertilizatori
Daca amestecul de pamant este proaspat, fertilizarea nu mai este necesara, dar daca planta nu a fost transplantata de curand, atunci folositi o astfel de substanta incepand cu luna mai, la fiecare patru saptamani. Incetati tratarea plantelor din luna septembrie.

Transplantarea
Schimbarea ghiveciului la Aeonium spp. trebuie facuta o data la trei ani, nu este necesara anual. Scoateti planta din ghiveciul ei, inlaturati cu grija pamantul din jurul radacinilor si verificati daca printre ele s-au adunat daunatori (radacinile afectate sau care arata semne de putrezire trebuie inlaturate imediat). Folositi acelasi fel de amestec de pamant si un ghiveci ceva mai mare decat cel anterior. Nu cedati in fata tentatiei de a planta intr-un ghiveci mult mai mare.

Inmultirea
Aeonium spp. se inmulteste foarte usor prin lastari. Taiati o rozeta si lasati-o cateva zile in apa, dupa care o puteti planta direct intr-un amestec de pamant bine drenabil.

Udare


Iarna se uda rar si superficial (o data pe luna este suficient), nu se tine insa total uscata. In restul anului se fac udari rare dar profunde, in mod special primavara si toamna cand vegeteaza puternic. In timpul verii se uda numai daca planta vegeteaza, in caz contrar se procedeaza ca pe timp de iarna. Spre deosebire de plantele aflate in cultura, in natura sezonul de vegetatie este numai iarna, anotimp cand plantele primesc cele mai mari cantitati de apa.

Specii si varietati
Exista in jur de 35 de specii de Aeonium spp. Toate in afara de doua cresc in mod natural in Insulele Canare, pe coasta dinspre oceanul Atlantic a Africii de nord.

Aeonium arboretum este una din speciile care cresc mai pe continent, in Maroc. Speciile cu frunze verzi, intalnite mai des in sabaticie, au fost adoptate si cultivate in Europa inca din 1727. Exista si unele specii rare, cu frunze maronii, dintre care mentionam A. arboreum f. atropurpureum.

Speciile de Aeonium variaza in dimensiune, sistemul de ramificatie si culoare. La toate speciile, rozetele mor dupa ce infloresc. De aceea, speciile ramificate vor continua sa creasca dupa inflorire, pe cand celelalte se bazeaza pe metoda inmultirii prin seminte. Aceasta situatie se mai intalneste si la agave.

Forme:

Aeonium arboreum fma. atropurpureum - caracterizat prin frunzele roscat-maronii (caracteristica accentuata la cultivarul ‘Zwartkop`), cultivat in umbra frunzele sunt preponderent verzi. Este o forma rara in natura - NU este cultivar cum se considera uneori. Este referita uneori si sub numele Aeonium arboreum ssp. atropurpureum Webb & Berthelot. Aceasta forma sta la baza multor hibrizi horticoli, poate cel mai cunoscut fiind "Cyclops", care are o rozeta gigantica, colorata roscat.

Cateva cultivare:

- Aeonium arboreum cv. `Luteovariegatum` Hort. - caracterizat prin variegatii marginale ale frunzelor. (in mod eronat considerat uneori sinonim cu Aeonium decorum).
- Aeonium arboretum cv. ‘Sunburst` Hort. - tot o forma variegata, diferita insa.
- Aeonium arboretum cv. ‘Island Sunset` Hort. - tot o forma variegata.
- Aeonium arboreum cv. `Zwartkop` Hort. - caracterizat prin frunzele de culoare grena inchis, cu irizatii albastre. Este un cultivar olandez extrem de raspandit, intalnit si sub denumirea ‘Schwartzkopf`, care este traducerea germana.
- Aeonium arboreum cv. `Rubrum` Hort.

In final iata si o comasare discutabila a botanistului chinez H. Y. Liu:

- Aeonium arboreum ssp. rubrolineatum (E. Svensson - Sventenius) H. Y. Liu 1989 (= Aeonium rubrolineatum E. Svemsson - Sventenius)
- Aeonium arboreum ssp. holochrysum (Webb & Berthelot) H. Y. Liu 1989 (= Aeonium holochrysum Webb & Berthelot

_




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu