joi, 5 august 2010

CORNUS FLORIDA


Familie: Cornaceae

Descriere
Cu forma sa gratioasa, coroana compacta si minunatele flori ce apar primavara, Cornus florida este un arbust ornamental preferat de multi gradinari. Ardorele arata frumos pe toata perioada anului, si desi este omniprezent in toate gradinile, acest lucru nu deranjeaza deloc.

Cornus florida face parte din categoria de arbusti ornamentali; este un copac relativ scund, care desi poate atinge pana la 9 m inaltime si 10 m diametru, ingeneral creste numai pana la 4,6 m inaltime si 4,6-6 m diametru. Trunchiul este mic si indesat, coroama rotunda, cu ramuri orizontale uneori foarte lungi. Scoarta trunchiului, la arborii maturi, este sparta. Fruncele sunt opuse, lungi de 7,6-15 cm, verzi primavara si vara si rosiatice-puppurii toamna. Cornus florida infloreste primavara, in perioada in care se desfac frunzele, si de obicei ramane inflorit 2-3 saptamani. Inflorescentele sunt formate din 4 petale albe sau roz, dispuse in jurul unor flori mici, galbene. Bracteele sunt lungi de 2,5-5 cm si au forma ovala. Dupa ce florile se scutura, apar grupuri de fructe rosii, mici, care dureaza si iarna, de cele mai mult ori.

Cornus florida poate fi cultivat intr-o varietate de zone, dar in general prefera locurile cu pamant fertil, usor drenabil si umed. Uneori creste in mod natural in paduri sau la marginea lor.

Cultivare si ingrijire
Lumina - umbra partiala este preferata, dar Cornus florida tolereaza si razele directe ale soarelui.
Umiditate - Arborii stabiliti pot tolera perioadele normale cu grad de umiditate mai scazut, dau au nevoie de udare suplimentara in perioadele de seceta extrema. In general, orice neajuns sau conditii mai proaste fac arborele sensibil la boli.

Inmultire
Se inmulteste prin butasi prelevati primavara sau vara, sau prin seminte. Diferitele varietati sunt de obicei altoite.

Boli si daunatori
In ultimii ani, Cornus florida a devenit din ce in ce mai atacat de patarea frunzelor, o ciuperca care poate distruge arbori intregi. Aceasta "boala" a fost descoperita pentru prima data in 1970 si pana in anii '90 ea s-a raspandit destul de mult la mai toate varietatile de Cornus florida. Arborii infectati au frunzele patate, cu margini purpurii. In cel din urma, ciuperca reuseste sa se raspandeasca pe toate frunzele si arborele moare in 2-3 ani. Boala se dezvolta cel mai bine in conditii de vreme rece si umeda. Arbustii care sunt plantati in zone deschise, insorite, cu buna circulatie a aerului nu sunt atacati de aceasta ciuperca.

Varietati
Exista sute de varietati printre care:
Cherokee Chief - cu bractee roz
Cloud Nine - are bractee mari, intercalate.
First Lady - frunze galbene, cu dungi.
Plena - are 6-7 bractee in loc de 4.
Nana - varietate pitica de Cornus florida.
Pendula - are ramuri cazatoare, ca la salcie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu