joi, 5 august 2010

DICENTRA


Denumire stiintifica : Dicentra Formosa, spectabilis

Denumire populara : Cerceii doamnei , lacrima inimioarei

Familie: Fumariaceae
Origine: Asia si America de Nord

Descriere:
Aceasta frumoasa floare perena se gaseste in mediu natural in colturile umbrite si padurile care se intind din Siberia pana in Japonia. Speciile de dicentra variaza in inaltime de la 30-44 pana la 74 cm sau mai mult. Majoritatea speciilor au foliajul verde deschis, franjurat, asemanator cu cel al ferigilor. Florile au forma de inima, si apar pe ramuri de primavara tarziu pana vara devreme. Speciile au culori variate, dar uneori greu de distins intre ele, asa ca e mai bine sa cumparati specia pe care o doriti in timpul perioadei de inflorire. Caracteristic la aceste plante sunt frunzele penat partite si raceme unilaterale, lungi, cu flori roz, cordiforme. Infloresc in iunie-iulie. Diacentra formosa, cu tulpini ramificate, glauce, fistuloase, inalte de 12-30 cm. Florile, care apar prin mai-iunie, sunt rosii, dispuse in raceme terminale, avand corola in forma de inima. Diacentra spectabilis, cu talia inalta de 60 la 90 cm, originara din estul Asiei. Are tulpini ramificate, erbacee, iar frunzele lung petiolate. Inmultirea se realizeaza cu multa usurinta prin butasi de lastari si de radacini, prin divizare si seminte, care au o putere germinativa de 2-3 ani. Se seamana primavara in cutii intr-un pamant nisipos. Rasadul se ierneaza in rasadnite reci dupa care in primavara sa se repice afara de unde in anul urmator de vor planta la loc definitiv, intr-un pamant de gradina nu prea greu, semiumbrit.

Se planteaza in pamant umed, fertil, bine drenat, la soare sau umbra partiala. Intre plante se lasa spatiu suficient pentru ca foliajul sa se dezvolte normal. Toamna frunzele se usuca si pot fi taiate.

Specii: in jur de 20

Tipul de planta:
Perena

Inaltime:
Dicentra formosa: 23-38 cm

Dicentra spectabilis: 60-90 cm.


Intindere:
Dicentra formosa: 20-60 cm sau mai mult.
Dicentra spectabilis: 90 cm

Lumina şi temperatura:
D. formosa suporta atat soarele partial cat si umbra; un loc doar cu soare de dimineata este cel mai bun.
D. spectabilis creste in semiumbra sau umbra totala. Tolereaza totusi soarele daca i se asigura umezeala.

Flori, frunze, fructe:
Flori rosii, roz, albe. Formeaza inflorescente cu 1-10 flori pe racem. D. formosa infloreste de la mijlocul primaverii pana la sfarsitul verii. D. spectabilis infloreste de la mijlocul primaverii pana la inceputul verii.

Solul:
Pamant de gradina, bine drenat si imbunatatit cu materie organica, ph: 6-7.5. Aplicati compost sau mranita in fiecare primavara.

Udarea:
Prefera solurile umede, dar iarna nu le place umezeala

Aerul:
Nu le plantati in locuri uscate sau cu vant

Ingrăşăminte:
Fertilizati putin, cu un fertilizator 5-10-5.

Inmulţire:
Prin seminte: Nu se recomanda pentru ca planta creste incet daca este obtinuta din seminte. Daca totusi aveti rabdare, insamantati seminte proaspete, recoltate imediat dupa ce se maturizeaza. Germinarea dureaza 1-6 luni la 15C si semintele nu se se tin la o temperatura mai ridicata. Expunerea semintelor inainte de insamantare la 18-22 C pentru 2-4 saptamani urmata de 6 saptamani la 2C scurteaza perioada de germinare. Direct in gradina insamantarea se face la sfarsitul verii sau toamna.
Din sectiuni de radacini (butasi de radacina) de 7-10 cm prelevati primavara din plante mature si puse in nisip intr-o sera rece (15C). Radacinile sunt amare si trebuie manuite cu grija. Planta infloreste din primul an.
D. formosa se poate inmulti prin rizomi
Prin divizare primavara, imediat dupa ce lastarii apar. Se planteaza intr-un loc unde nu vor avea competie cu alte plante pentru apa sau nutrienti.

Transplantare:
Lasati intre D. formosa 45 cm si intre D. spectabilis 45-60 cm.

Condiţii de iernare:
Zone climatice 4-9. In primul an se pune un strat de mulch in jurul lor, pana ce planta se adapteaza.

Boli şi dăunători:
Nu au probleme serioase. Pot fi atacate de afide, sau radacinile pot putrezi.

Îngrijire, particularităţi:
Sunt flori minunate pentru gradinile umbrite.

In straturile de flori, D. spectabilis se aseaza in mijlocul sau fundalul stratului. D. formosa se poate pune sub copaci sau in gradini cu pietre; fata sau mijlocul straturilor de flori. Se pot creste in ghivece.

In conditii extrem de calduroase sau uscate planta intra in repaus la mijlocul verii. Daca are mai putin soare si umezeala suficienta foliajul albastru-verde ramane atractiv pe cea mai mare parte a sezonului.

Planta atinge maturitatea in 2 ani. Se divid la 3-4 ani sau cand devin dese.

Varietăţi recomandate:
Dicentra formosa:
'Bacchanal’: 30-35 cm inaltime si 38-45 cm intindere; flori ciresii.

'Langtrees': 20-38 cm inaltime si 38-45 cm intindere. Flori albe si foliaj albastru-verde. Infloresc o perioada indelungata, de la sfarsitul primaverii pana toamna.

'Luxuriant': 25-38 cm inaltime si 45-60 cm intindere; flori roz-carmin; infloresc indelungat de la sfarsitul primaverii pana toamna. Este o varietate compacta.

''Zestful': 30 cm inaltime si 20-38 cm intindere. Flori mari rosu-rozalii usor parfumate.

Dicentra spectabilis:
De obicei se gaseste doar sub acest nume. Varietarea 'Alba’ are flori albe impresionante si planta este ceva mai putin viguroasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu