joi, 5 august 2010

BELLIS


Denumire stiintifica : Bellis

Denumire populara : paraluta, banuti, margareta mica a pajistilor

Familie : Asteracea

Ingrengatura : Magnoliophyta

Clasa : Magnolipsida

Ordin : Asterales

Perioada de inflorire-in general martie-mai
Expunere-in plin soare

Descriere

Aceasta planta deosebit de populara isi are originea in Europa si America centrala. Prefera un sol bine fertilizat dar tolereaza si alte tipuri de teren inclusiv solul nisipos. Are nevoie de mult soare fiind recomandata in deosebi pentru cultivarea in ghivece si jardiniere dar si pentru amenajarea de spatii verzi precum: razoare si borduri. Planta se prezintă ca o rozetă de frunze spatulate de 5-10 cm înălţime pe care apar numeroase tije florale, terminate cu capitule de 2-4 cm în diametru cu ligule albe cu marginea roşie. În cultură există numeroase soiuri care se deosebesc între ele prin mărimea, forma şi culoarea florilor. Cele mai valoroase aparţin grupei Bellis perenis, şi au flori mari, involte, diferit colorate. Soiuri valoroase: Beethoven cu flori albe, Radar Rouge cu flori roşii, Goliath cu flori de culoare albă, şi Monterosa cu flori de culoare roz.

Cultivarea

Se cultiva usor si nu necesita ingrijire deosebita. Dupa ofilirea florilor acestea se vor taia pentru a stimula aparitia noilor boboci si pentru a evita ca planta sa se intinda excesiv.

  • prăşile: superficiale pentru distrugerea crustei şi a buruienilor ori de câte ori este nevoie. De regulă se fac 2-3 prăşile.
  • irigarea: imediat după plantare şi ori de câte ori este necesară, cu furtunul sau prin aspersiune.
  • fertilizarea suplimentară: cu îngrăşăminte complexe
  • protejarea peste iarnă: cu un strat subţire de paie sau frunze.

Udare In timpul verii se va uda abundent.In timpul toamnei si iernii se va uda saptamanal.

Reproducere

Se poate face prin seminte si prin despartirea tufelor.
Inmultirea prin seminte se efectueaza primavara-vara in rasadnite, fiind metoda ce mai simpla. Transplantarea are loc toamna in locul dorit.
Despartirea tufelor se poate efectua dupa inflorire, divizarea avand loc atat primavara cat si toamna. Plantele despartite se vor aseza direct in noua locatie.

Potentiale pericole si precautii:

Mucegaiul gri, Botrytis cinerea, este o ciuperca care poate afecta aceasta specie uscand tulpinile si frunzele. Pentru a o inlatura recomandam folosirea unui fungicid pe baza de ditiocarbamat. Mai poate fi atacata si de Septoria bellidis producandu-i pete de culoare inchisa galben-rosietica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu