joi, 5 august 2010

CYTISUS


Denumire populara : Salcamul galben

Familia: Leguminosae
Aspect: tufa
Perioada de inflorire: aprilie-mai
Expunere: plin soare
Udare: redusa

Aceasta planta decorativa face parte din Familia Papilionaceae si este originara din Europa, Africa de Nord si Asia mica. „Ce este bine de stiut atunci cind ne hotarim sa ne achizitionam un astfel de exemplar este in primul rind perioada de plantare: lunile mai-iunie. Locul de plantare trebuie sa aiba o insorire bogata, Cytisus fiind o mare iubitoare a razelor soarelui. Solul trebuie sa fie usor nisipos, humic si aerisit, bine drenat. In lunile de dupa plantare trebuie udata din abundenta, iar cam o data la doua saptamini trebuie aplicat un fertilizant lichid", a explicat unul dintre peisagistii GreenService Romania.

Ca o scurta descriere, salcimul galben are frunzele lineare, de un verde inchis si acoperite cu un puf fin. Florile pot fi albe sau galbene si ne putem bucura de ele toata luna mai, iar fructele au aspectul unor „mitisori".

Ca mod de inmultire, putem obtine noi plantute prin butasire - in lunile aprilie-mai - butasi ce vor fi plantati intr-un compost special amestecat cu nisip, tinuti la 21 C avind o umiditate constanta, departe de razele directe ale soarelui. Exceptind butasii, putem practica insamintarea. Aceasta are loc in martie, intr-un compost special pregatit pentru seminte dar nu la o adincime mai mare de 5-6 mm.

Dificultatile pe care le putem avea cu aceasta planta nu sint foarte mari si nici foarte des intilnite: au fost insa semnalate cazuri cind Cytisus a fost atacat de paduchele verde sau paianjenul rosu, iar pentru a nu avea surprize din cele mai neasteptate, se recomanda protejarea plantei chiar si de animale.

„Salcimul galben este deosebit de decorativ in rocarii. Unele varietati pentru acoperirea la nivel jos a solului, pentru marcarea bordurilor, sau, de ce nu, merge sa fie plantat chiar si ghivece. Desi varietatea este destul de mare in cazul acestei specii, ea rezista fara probleme gerului din timpul iernii, dar si temperaturilor caniculare de vara", a incheiat peisagistul GreenService Romania. Citeva dintre speciile si soiurile decorative: Cytisus beanii, Cytisus decumbens, Cytisus kewensis, Cytisus nigricans „Cyni", Cytisus praecox, Cytisus purpureus, Cytisus scoparius „Red Wings" sau Cytisus scoparius „Firefly".

Cultivare : Se planteaza in lunile mai-iunie intr-un loc aerisit si la soare si se uda din abundenta din mai pana in octombrie, adaugand fertilizant lichid odata la doua saptamani.

Reproducere : Din lastarii tineri semilemnosi impreuna cu o portiune din tulpina se obtin butasii, intre aprilie si mai. Se planteaza intr-un compost special amestecat cu nisip, se pastreaza la temeratura de 21 0C, umiditate potrivita si departe de razele directe ale soarelui pana cand apar primele radacini. Insamantarea se face in martie, intr-un compost pentru seminte, la o adancime de 5-6 mm.

Pericole: Planta poate fi afectata de paduchele verde si de paianjenul rosu. Pot fi combatute cu produse specifice.

Specii si soiuri: Cytisus canariensis si Cytisus racemosus, ating inaltimi de 1,8 m si au flori galbene. Cytisus canariensis, Cytisus filipes, Cytisus supranubius, Cytisus scoparius, Cytusus x praecox, sunt arbusti la fel de frumosi cu flori parfumate de la galben pal la galben intens.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu