joi, 5 august 2010

ALOCASIA


Familia : Araceae

Planta este decorativa prin frunzele foarte mari, care ating un metru lungime, sagetate, si care sunt sustinute de un petiol puternic.
Aceste plante necesita multa lumina, dar nu suporta razele directe ale soarelui.

Alocasia prezinta in sol o tulpina tuberizata (cartof). Poate traversa o perioada de repaus (toamna-iarna), cand frunzele se ingalbenesc si se usuca, planta retragandu-se in sol. In aceasta situatie, cand da semne ca intra in repaus, e bine sa fie udata din ce in ce mai rar. Repausul nu e obligatoriu, unele plante continuand sa vegeteze.


Clima : Necesita, in general, incaperi calde, luminoase, dar fara insolatie puternica. Aerul din incapere trebuie sa fie usor umed.



Ingrijire : Cea mai nefericita combinatie pentru planta e: udatul in exces + o incapere exagerat de incalzita + un aer foarte uscat. De asemenea, apa de udat foarte rece si dura dauneaza plantei.


Alocasia polly este o planta uimitoare prin aspectul inedit al frunzelor sale. Originara din Asia tropicala, ea creste sub forma de tufa de maximum 80-100 cm inaltime si infloreste rar in mediu de cultura.

Frunzele sale sunt de culoare verde foarte inchis, cu nuante de albastru indigo, si prezinta nervuri proeminente de culoare gri deschis.

Lumina:
Sunt plante ce iubesc lumina umbrita, si nu suporta deloc soarele direct.
O zona orientata spre nord - est este excelenta pentru o buna dezvoltare a plantei.
Pentru o crestere echilibrata, se recomanda rasucirea periodica cu 90 de grade a ghiveciului.

Temperatura:
Desi nu iubeste lumina multa, alocasia polly iubeste caldura, temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius. Daca temperatura este mai ridicata, trebuie crescuta si umiditatea atmosferica din jurul plantei.
Nu suporta deloc temperaturile sub 18 grade Celsius.

Umiditate:
Umiditatea atmosferica medie sau ridicata este propice dezvoltarii bune a alocasiei. Este necesar sa fie amplasata intr-un spatiu bine aerisit.
Se va pulveriza frecvent pe frunze, dar numai daca temperatura mediului ambiant este suficient de ridicata!

Sol si udare:
Este recomandat un substrat bine drenat, cu un continut sarac de substante organice, usor acid.
Se uda des, se mentine pamantul permanent umed, dar nu ud. Iarna se uda numai dupa uscarea superficiala a substratului.
Se fertilizeaza lunar vara, deloc iarna.
Se va evita udarea in exces sau stagnarea apei in farfurioara.

Inmultire:
Se inmulteste prin rizomi.

Atentie:
Seva frunzelor este otravitoare, de aceea se va evita amplasarea in incaperi cu accesul facil al copiilor sau al animalelor de casa. Mainile se vor spala temeinic dupa fiecare manipulare a plantei!


Planta este sensibila la atacul paianjenului rosu, daca mediul in care traieste este prea uscat. Apar pete maronii pe frunze daca substratul este prea rece sau daca este udat cu apa prea rece!

Alocasia polly este o prezenta spectaculoasa in amenajarile verzi de interior si ne incanta privirile cu aspectul sau exotic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu