joi, 5 august 2010

SEQUOIA SEMPERVIRENS


Arborii giganţi de sequoia sunt printre cele mai înalte creaţii de pe Pământ în prezent. Numele "sequoia" este dat în cinstea liderului indienilor cherokee Sequoyah (1776–1842), cel care a inventat un alfabet unic, învăţând-şi poporul să citească şi să scrie. Una din primele cărţi în limba cherokee a fost Biblia (1825).

Arborii Sequoia sunt de trei tipuri: Californian Redwood (Sequoia Sempervirens), cunoscut si sub numele de Redwood, folosit des ca şi conifer ornamental, Giant Sequoia (Sequoiadendron Giganteum), considerat cel mai mare copac în ceea ce priveste volumul total, fiind ocrotit prin lege si Dawn Redwood (Metasequoia), cunoscut doar ca si fosil pana in 1941 cand a fost descoperit in China.

Cresc pe coastele cetoase din nordul Californiei si in sudul Oregonului, umezeala constanta de aici ajutandu-i sa se dezvolte. In prezent sunt catalogati drept cei mai inalti copaci din lume, ajungand pana la 110 metri. In trecut, insa, acest titlu era detinut de frasinii de munte din Australia si Tasmania, care nu depasesc astazi 100 m., intrucat cei mai mari dintre ei au fost secerati de catre oameni. In secolul XIX un astfel de copac doborat a fost estimat la 144 m inaltime, ceea ce echivaleaza cu o data si jumatate inaltimea Statuii Libertatii.

Este singura specie in viata din genul Sequoia, din familia chiparosilor, Cupressaceae (fosta familie Taxodiaceae). Numele de Sequoia sempervirens i-a fost atribuit in anul 1847, de catre botanistul german Stephen Endlicher. Sapte ani mai tarziu, un alt botanist, francezul Joseph Decaisne, va generaliza aceast nume, descriind in mediile academice copacii din specia Sequoia sempervirens. Se pare ca denumirea de "sequoia" i-a fost data in cinstea liderului indienilor cherokee Sequoyah (1776-1842), cel care a inventat un alfabet unic, invatand-si poporul sa citeasca si sa scrie. Numele alternative comune ale acestui copac sunt: redwood (lemn rosu) de coasta, redwood gigantic sau redwood californian. Este un copac monoic, vesnic verde, care traieste foarte mult, ajungand pana la 2200 de ani.

Are o coroana conica, cu ramurile orizontale si usor aplecate. Coaja este foarte groasa, ajungand pana la 30 cm., destul de moale si fibroasa, colorata in nuante rosii-maronii (de unde si denumirea de "redwood"). In ciuda numarului restrans de exemplare, arborii sequoia se dovedesc a fi niste adevarati supravietuitori. Radacinile lor, lungi de 50-60 de metri desi necesita un sol fertil, adanc de cel putin 10 metri, se pot adapta usor si in alte parti ale lumii, in conditii mult diferite fata de cele cu care copacii sunt obisnuiti.

Arborii giganţi de sequoia sunt printre cele mai înalte creaţii de pe Pământ în prezent. Numele "sequoia" este dat în cinstea liderului indienilor cherokee Sequoyah (1776–1842), cel care a inventat un alfabet unic, învăţând-şi poporul să citească şi să scrie. Una din primele cărţi în limba cherokee a fost Biblia (1825).


Arborii Sequoia sunt de trei tipuri: Californian Redwood (Sequoia Sempervirens), cunoscut si sub numele de Redwood, folosit des ca şi conifer ornamental, Giant Sequoia (Sequoiadendron Giganteum), considerat cel mai mare copac în ceea ce priveste volumul total, fiind ocrotit prin lege si Dawn Redwood (Metasequoia), cunoscut doar ca si fosil pana in 1941 cand a fost descoperit in China.

GENERAL SHERMAN

Giant Forest, Sequoia National Park

Aceşti uriaşi ai regnului vegetal, sunt regasiti în numar mare în California. Sequoia face parte dintr-o specie de gimnosperma care poate trai mii de ani, iar la maturiate poate ajunge la 145 de metri înaltime, cu circumferinta tulpinii de pina la 38 de metri. Pe platforma netezita a unui ciot de Sequoia Gigantea, cu un diametru de 16 metri, pot stationa comod pana la 12 limuzine, ori se poate improviza un ring de dans, unde, alaturi de orchestra, încap 30 de perechi de dansatori. Recordul oficial al mărimii este deţinut de un sequoia gigant, numit "General Sherman", ce se găseşte în Parcul Naţional Sequoia din California. Se ridică la 83,8 m (275 picioare) şi 31,3 m (102 picioare) la bază şi (cu posibila excepţie a unei reţele subterane de fungi) este cel mai mare organism existent pe Pământ. Grosimea lui este de mai bine de zece ori decat cea a unei balene albastre. La cei 1486 metri cubi estimati el conţine suficient material lemnos cât să se poată zidi 40 de case cu câte 5 camere fiecare. Despre scoarţa sa exterioară se spune că are mai mult de 1,3m grosime. Despre General Sherman s-a crezut iniţial că are o vechime de peste 6000 de ani, însă această dată a fost revizuită acum la doar 2150 de ani. Biologii sunt de acord, şi chiar se aşteaptă ca aceşti arbori magnifici din trecut, ce cresc atât de viguros, să continue să crească încă mii de ani în viitor. Şi de aceea, ei afirmă că nu există nici un motiv ca mulţi dintre aceşti arbori să nu fi putut să-şi înceapă viaţa cu multe mii de ani în urmă. Cel mai inalt arbore din lume este un Sequoia sempervirens, numit Hyperion, dupa un personaj din mitologia greaca. El masoare nici mai mult, nici mai putin de 115 m inaltime. Acest copac enorm a fost descoperit doar in luna septembrie a anului 2006 in asa numitul "Redwood National Park", de catre naturalistii Chris Atkins si Michael Taylor. Locul unde se află mulţi din aceşti "arbori-trofeu" (precum Bătrânul Metusala sau arborele Mendocino) este ţinut secret, pentru a-i feri de vandali sau de vânătorii de suveniruri.

SEQUOIA CONES

conuri de Sequoia


Sequoia gigantea se înmulteşte prin saminte. Pană la varsta de 20 de ani el se poate înmulti doar prin vlăstari. Copacii tineri încep producerea de conuri abia după 20 de ani. In orice moment, un exemplar matur poate avea aproximativ 11,000 conuri. Datorită înaltimii impresionante, samata poate fi purtată de vant pană la 200m distantă.

Wildfire

Foc în pădure


Arborii din familia Sequoiadendron giganteum au dificultati în a se reproduce în mediul natural şi în special prin cultivare. Aceasta se datorează necesitătii unui sol mineral bine irigat şi a unei expuneri totale la soare. In ultima perioadă, cercetatorii americani si-au dat seama de importanta pe care incendiile forestiere o au în procesul de înmultire a acestor arbori. Focul nu doboară acesti uriasi, dar inhibă dezvoltarea vegetatiei la sol, favorizand vlăstarii de Sequoia în perioada de crestere. De altfel, focul generează aer cald, care fortează deschiderea conurilor şi eliberarea unor cantităti mari de seminte peste solul optim dezvoltării vlastarilor. Cenusa de la sol protejează semintele şi de radiatiile ultraviolete.



Sequioa in Romania

În mod obişnuit, această specie gigantică de arbori creşte în pădurile din Munţii Sierra Nevada, din California, la o altitudine de peste două mii de metri. Pentru cei care nu cunosc, sau nu au avut ocazia să întalneasca acesti giganţi, Sequoia.ro pune în revista cele importante exemplare de acest gen din Romania:

SEQUOIA ROGOJEL SEQUOIA ROGOJEL

sat Rogojel, Cluj

Cel mai impunator arbore din Muntii Apuseni a poposit acum mai bine de un secol la poalele Masivului Vladeasa. Rezervaţia forestieră Arborele de Sequoia este situată pe "Dealul Domnului", între comuna Săcuieu şi satul Rogojel. Gal Silvestru, un baron ungur caruia ii placea sa studieze pomii, a plantat mai multe specii rare în zonă, precum: sequoia, pinul negru(Pinus Nigra) şi Zada (coniferul cu frunze cazatoare, cunoscuta şi sub numele de Larice sau Larix Decidua). Cei doi uriaşi, privesc cu nostalgie spre varful înzapezit al Vladesei visand la ţinuturile nord-americane de unde au fost adusi.

SEQUOIA MADERAT SEQUOIA MADERAT

sat Măderat, Arad

Potrivit localnicilor, baronul Dietrich Jozsef, proprietarul unei podgorii din această zonă, a adus din California, în anul 1845, trei puieţi de sequoia gigantea pe care i-a plantat pe Dealul Mare din apropierea localităţii Măderat. Cu toate că, pentru a-şi întinde rădăcinile şi pentru a se dezvolta, arborele avea nevoie de un strat de pământ cu o grosime de cel puţin 10 metri, el s-a adaptat foarte bine în localitatea arădeană unde solul are o adâncime de numai 2 metri. Toţi trei puieţii s-au prins şi s-au dezvoltat normal, însă, în urmă cu mai mulţi ani, unul dintre ei a fost lovit de un fulger şi s-a uscat. Ceilalţi doi însă, care se constituie într-un adevărat punct turistic, au aproximativ 35 de metri înălţime, iar circumferinţa lor a ajuns să măsoare peste 5 metri, putând fi cuprinşi cu greu de patru oameni cu braţele deschise.


SEQUOIA HERCULANE SEQUOIA HERCULANE

Baile Herculane,
Caras Severin

Arborele sequoia ne dovedeste prin prezenta sa la Baile Herculane ca este capabil să se dezvolte şi în conditiile unei altitudini reduse. Asezarea lui pe Valea Cernei, la o altitudine de 160 m, pe aceeasi paralela cu Nisa şi Venetia, ii confera un climat cu influente mediteraneene. Turistii romani sau straini care trec pe aici raman impresionati datorita adaptarii lui la aceasta statiune balneoclimaterica. Arborele din Herculane este mic. El nu a ajuns înca la maturitate, cu toate ca în prezent masoara 30 de metri înaltime şi un diametru de 1,50 metri. Fiind o specie rara, arborele a fost declarat monument al naturii.

SEQUOIA ORADEA

Oradea, Bihor

Oradea este orasul cu cei mai multi arbori sequoia din tara. Primaria a hotarit să valorifice zestrea dendrologica de care dispune orasul şi să amenajeze un parc pornind de la cele trei exemplare de sequoia gigantea existente în vecinatatea Scolii Generale nr. 14. Cei trei mamuti verzi vor fi inclusi în circuitul turistic al orasului. Dupa parerea lui Marton Venczel, cercetator stiintific, "Spatiul în care se gasesc cei trei sequoia gigantea a fost un parc al Palatului Baroc". La momentul actual acestia au o vechime de peste 100 de ani iar înaltimea lor variaza între 19 şi 22 de metri, iar diametrele sunt cuprinse între 64 şi 90 cm.

Sursa : http://www.sequoia.ro/

Un comentariu:

  1. daca poate sa ma ajute cinva cu niste seminte de SEQUOIADENDRON giganteum (Giant Redwood) va rog sa ma contactati pe adresa de mail in_flames85@yahoo.com , tot incerc sa fac rost de cateva seminte ca sa le plantez si numa nu gasesc :(

    RăspundețiȘtergere