joi, 5 august 2010

AGAPANTHUS

Familia: Liliacee
Aspect: erbaceu
Perioada de maxima inflorire: vara tarziu

Lumina :: in plin soare

Crinul african sau Crinul de pe Nil are frunze robuste, cazatoare de forma unor panglici, aproape mereu verzi.

Are flori din luna iulie pana in luna septembrie si au forma de clopotei.



La crinul african (Agapanthus), culoarea florilor variaza de la albastru deschis pana la albastru inchis cu nuante de violet, dar sunt si crini africani cu flori albe. Aceste plante se cultiva in vase, in sere sau intr-o curte interioara, deci intr-o zona adapostita.

Cultivare
La sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie crinul african se planteaza in ghiveci sau in gradina. Compostul trebuie sa fie de pamant gras (humus). Se pot amesteca trei parti de humus cu o parte de turba si una de nisip. Radacinile trebuie ingropate la o adancime de 8 cm si nu trebuie sa se planteze mai mult de un crin intr-un ghiveci cu diametrul de 20 cm.

Udare
Crinul african (Agapanthus) trebuie stropit moderat pana la aparitia mugurilor, apoi trebuie mentinuta umezeala. Pentru o inflorire abundenta trebuie sa se administreze fertilizant. Locul unde se cultiva trebuie sa fie un loc mai ferit pentru a rezista in timpul iernii. Radacinile trebuie protejate si trebuie sa ramana aproape uscate in perioada cuprinsa intre sfarsitul lui septembrie si martie. Daca sunt lasate afara trebuie acoperite cu un strat de fruze uscate sau turba.

Reproducere
Crinul african (Agapanthus) se poate reproduce prin insamantare, dar o metoda buna este diviziunea radacinilor-tuberculi in martie, aprlie. Inmultirea prin seminte necesita doi ani si florile pot avea culori mixte.

Precautii
Plantele aflate in gradina pot fi invadate de melci si limacsi si de aceea se pune la baza lor momeala otravitoare. Daca sunt napadite de coseniile fainoase atunci se poate incerca indepartarea lor cu o periuta imbibata in alcool metilic.
Plantele nu se uda excesiv deoarece radacinile pot putrezi.

Specii si soiuri
Agapanthus africanus - Este o planta rara, vesnic verde cu flori de culoare alba sau albastru-purpuriu (potrivita pentru ghiveci).
Agapanthus campanulatus este o specie cu frunze cazatoare, atinge inaltimea de aproximativ 90 cm, frunzele sunt grase si florile sunt albastru deschis.
Agapanthus inapertus are flori albastrecare se sprijina pe o tulpina rigida.
Agapanthus "Bressingham White" este inalta de aproximativ 90 cm si are flori de un alb stralucitor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu