joi, 5 august 2010

BONSAI


Bonsai este o arta horticulturala dezvoltata de-a lungul a 2000 de ani, insemnand atat in limba chineza cat si in japoneza "copac in ghiveci". Formele, proportiile si, in final, armonia creata intre natura si dorinta pasionatilor, a facut din Bonsai o arta care s-a raspandit pe intreg globul. Bonsai este arta şi ştiinţa de a creşte plante şi arbori miniaturali, prin creşterea acestora forţată în spaţii mult mai restrânse decît sunt necesare în mod natural dezvoltării lor, prin conducerea şi tăierea adecvată a ramurilor şi prin hrănire minimală cu apă şi îngrăşăminte. Arborii cresc astfel într-o formă estetica, care sugerează de cele mai multe ori vârstă înaintată, deşi impresia de îmbătrânire nu este falsă deoarece mulţi arbori bonsai sunt realmente bătrîni, dar arătând aceasta în forma lor miniaturală.


Un copac plantat intr-un ghiveci devine cu adevarat Bonsai numai dupa o modelare si ingrijire atenta. Crengile copacului care nu corespund imaginii ce se doreste a fi obtinuta sunt taiate, radacinile scurtate pentru a fi pastrat compact si interesant ramificat. Modelarea unui Bonsai dureaza ani si ani si rezultatul este adesea uimitor.

Udarea reprezinta cheia succesului in arta cresterii bonsailor. Lipsa udarii sau mentinerea lor un timp prea indelungat intr-un mediu cu umiditate scazuta dauneaza foarte mult.

Fertilizarea e bine-venita primavara, si mai mult toamna. Substanta nutritiva trebuie sa aiba urmatoarele ingrediente principale: nitrogen, acid fosforic si potasiu; este o idee buna ca fertilizatorul sa contina si fier. Inainte de "hranire" bonsaiul se uda, dupa care se aplica fertilizatorul, la o consistenta injumatatita fata de recomandarile producatorului. Este bine sa folositi mai multe marci de substante fertilizatoare, pentru ca fiecare producator utilizeaza dozaje diferite.

Sol. Diferitele categorii de soluri ce se usuca in proportii diferite, cerintele de apa ale plantelor ce difera de la o specie la alta si chiar marea varietate a vaselor (ca forma, marime, materiale din care sunt executate) determina uscarea solului in mod diferit si fac necesara verificarea regulata a fiecarui vas in parte pana va veti familiariza cu comportamentul fiecarei plante. La extrema cealalta, udarea prea abundenta poate provoca daune plantelor.

Este important sa gasim un raport corect intre sol, apa si aer, astfel incat sa se poata obtine dezvoltarea unui sistem radicular sanatos si, astfel, a unui bonsai sanatos.
Primii cativa centimetri de sol au un rol crucial pentru toate functiile plantelor; chiar si puternicul stejar isi procura cea mai mare parte a hranei, a apei din stratul superficial al solului.
Acesta este motivul pentru care un profil subtire de sol permite cultivarea bonsailor in vase putin adanci. Porozitatea solului utilizat la bonsai ajuta la drenarea rapida a apei, de aceea solul pentru bonsai cu o structura granulara ajuta la dezvoltarea unei retele dense de radacini ce sustine masa frunzisului. Un vechi proverb japonez spune sa uzi de trei ori: o data pentru vas, o data pentru sol si o data pentru planta. Mergand inainte si inapoi prin colectia voastra de bonsai, veti permite ca necesarul de apa sa se absoarba treptat.

Ingrijire/Taiere


Taierea radacinilor necesita intotdeauna si taierea coroanei, pentru a mentine echilibrul plantei; un frunzis redus inseamna pentru radacini un efort mai mic pentru hranirea plantei.
Dar ce si cat trebuie sa taiem?

Exista trei obiective de baza ce trebuie atinse prin taiere:

• de a indeparta ramurile care nu corespund stilului ales si ingreuneaza realizarea conceptiei noastre de baza;
• de a redirectiona cresterea (taiem o parte foarte sever, iar o alta foarte putin; cresterea va fi directionata spre zona mai putin tunsa);
• de a stimula cresterea ramurilor subtiri si reinmugurirea prin folosirea unor tehnici mai delicate de taiere, precum taierea frunzelor, ciupirea mugurilor si a varfurilor de crestere.

Trebuie sa decidem care este nivelul cel mai potrivit de a taia, suportat de radacini. Ce se intampla daca taiem 1/3 din sistemul radicular si punem apoi planta in acelasi vas? Pentru o buna reusita trebuie sa ciupim varfurile radacinilor si sa indepartam o parte din frunze.

Dar daca taiem jumatate din balotul de radacini astfel incat sa fie potrivit intr-un alt vas? Atunci trebuie sa avem in vedere masuri mult mai drastice. In cele mai multe cazuri, bonsaii comercializati pot avea prea multe ramuri, astfel ca vor trebui facute cateva modificari. Sa vedem cate ceva din ceea ce trebuie eliminat...

• ramurile ce se intersecteaza, atat intre ele, cat si cu trunchiul... (doar daca nu este vreo ramura de care avem nevoie sau care poate fi condusa spre un loc potrivit in care sa evolueze...);
• ramurile drepte ce ies din aranjament;
• ramurelele care se indreapta in jos, spre vas, trebuie, de asemenea, eliminate.

A fost deja indepartata o buna parte din frunzis si trebuie sa speram intr-un bun start al plantei. Cateva zile (chiar o saptamana sau doua) planta trebuie observata, iar in urma observatiilor decidem daca si ce altceva mai trebuie taiat. Cea mai buna solutie, in acest moment, este sa asteptam revenirea in forta o bonsaiului...

Ramurile ajuta la ingrosarea trunchiului; adesea se lasa, sub prima ramura, o ramura "de sacrificiu" care sa asigure ingrosarea trunchiului.

Este intr-adevar usor sa taiem si sa indepartam ramurile, sa le punem insa la loc este imposibil. De aceea trebuie sa fim foarte siguri ca dorim taierea acestora. Daca exista vreo indoiala in mintea voastra, nu taiati!

In cele mai multe stiluri, ramurile alterneaza stanga, fata, dreapta, spate sau invers. Stilul maturat de vant si stilul perie sunt in mod evident exceptii de la aceasta regula.

Stilul cu doua trunchiuri gemene trateaza cele doua trunchiuri ca pe unul singur (stanga, spate pe trunchiul 1, dreapta, spate pe trunchiul 2). Ramurile principale nu trebuie sa fie pozitionate una deasupra celeilalte; orientati o ramura spre fata vasului, iar cealalta spre spate. Pe masura ce ne apropiem de varf, ramurile trebuie sa fie mai scurte si mai apropiate unele de altele.

Boli/Daunatori prevenire

Ca toti copacii, si bonsaiul este sensibil in fata bolilor si insectelor. Masuri preventive:
- bonsaiul trebuie sa fie sanatos, pentru ca insectele si bacteriile ataca numai plantele slabe;
- multa lumina, aer curat si buna ventilatie;
- nu lasati sa stea pe pamantul din ghiveci florile sau frunzele cazute, etc.
Uneori mai puteti folosi un spray special care nu este daunator oamenilor sau animalelor; este nevoie de mai mult de o singura aplicare pentru a controla raspandirea insectelor si se recomanda folosirea saptamanala pentru a preveni aparitia acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu