joi, 5 august 2010

FUCHSIA


Nume popular: Cercelus
Familie: Onagraceae
Origine: Mexic si America de Sud
Inaltime: 30 cm - 3 m
Diametru: 0,5 - 1 m
Expunere: penumbra, plina lumina (unele specii numai, daca sunt bine udate)
Tip de pamant: umed, fertil, bine drenat

Ingrijire:
Ca planta de interior, fuchsia trebuie plasata langa o fereastra orientata spre est, vest sau sud, dar nu in lumina directa a soarelui. Vara, cand o puteti scoate afara, nu uitati ca nu ii place caldura si umiditatea. In general, planta prefera o temperatura de 15-21 C in timpul zilei si cu 10C mai putin pe timpul noptii. Temperaturile scazute din timpul noptii sunt foarte importante primavara devreme, cand planta incepe sa inmugureasca. Fuchsia nu mai infloreste cand temperatura medie din timpul zilei creste peste 24C.


In perioada de dezvoltare, planta se uda cand se simte ca s-a uscat pamantul. Toamna, udati mai rar si cu cantitati din ce in ce mai mici de apa, ca sa pregatiti planta pentru repausul de iarna. Este bine sa tratati planta si cu o solutie hranitoare, la fiecare 2 saptamani, in perioada de crestere, dar opriti tratamentul cam cu 2 saptamani inainte de a o aduce in casa, inainte de primul inghet. Toamna, plantele foarte mari pot fi taiate. Peste iarna trebuie sa le asigurati cercelusilor o temperatura de 4-10C si sa ii udati atat cat sa nu se usuce complet pamantul din ghivece. Primavara, planta se muta intr-un loc mai cald, mai luminos si incepeti sa o udati regulat. Cand apar noile frunze, schimbati pamantul din ghiveci si chiar si ghiveciul, cu unul putin mai mare. Primavara si vara, puteti sa rupeti varful fiecarei ramuri noi care are deja 2 seturi de frunze, daca doriti ca planta sa aiba un foliaj mai bogat.

Inmultire:
1. Butasi prelevati in perioada de primavara sau in august-septembrie. Luati butasi lungi de 10-12 cm sau cu 2-3 perechi de frunze, de la lastarii tineri. Frunzele din partea inferioara se rup si butasii se planteaza separat in compost umed, de preferinta un amestec de nisip si turba in parti egale. Vasele se acopera cu o folie de plastic transparenta si se tin intr-o camera calduroasa, luminoasa, dar nu in soare direct. Radacinile vor aparea in 3-4 saptamani, dupa care plantele se pot muta in ghivece cu pamant special de plante.
Butasii prinsi toamna trebuie lasati descoperiti.
2. Seminte . Aceasta operatiune trebuie efectuata in martie-aprilie; acoperiti semintele cu un strat subtire de compost umed, intr-un ghiveci asezat la umbra, la o temperatura de 16C; semintele inmuguresc in 21-28 de zile. Cand plantele sunt destul de mari ca sa poata fi mutate din loc, plantati-le in ghivece separate.

Pericole:
Fuchsia poate fi atacata de rugina (numai unele specii), afide (cauzeaza ondularea frunzelor), gandacei, muste albe, etc. Daca florile nu sunt bine dezvoltate, se ofilesc repede si/sau cad, cauzele pot fi atmosfera calda si uscata, udarea excesiva sau scazuta ori bataia directa a razelor soarelui. Pentru prevenirea ruginii sau a uscarii frunzelor se recomanda plasarea cercelusului in medii cu o buna circulatie a aerului.

Curiozitati :
- Fuchsia si-a primit numele dupa Leonard Fuchs, doctor si botanist german care a trait in secolul al XVI-lea.
- Fuchsia magellanica, originara din Peru si Chile este una din putinele fucsii care suporta gerul.
- De obicei, speciile cu flori portocalii sau rosii sunt mai rezistente la caldura decat cele cu flori albe sau albastre.

Specii
Sunt foarte multe specii (am gasit pe un site enumerate peste 80 de specii) de fuchsia. (specii nu este acelas cu varietati)
Fuchsia Globosa - poate depasi 1m, frunzele oval alungite, verzi, lucioase, florile au pozitie pendenta .
Fuchsia fulgens - prezinta radacini mult ingrosate, tuberoase. Florile sunt mici, alcatuite din sepale rosii - corai, ce formeaza tuburi lungi de 5 - 6cm si petale colorate rosu inchis.
Fuchsia coccinea - are lastari de culoare rosie, frunze ovale, ascutite asezate cate 3 in verticil si flori mici rosii - corai,
Fuchsia magellanica - este o specie care are ca tara de origine Chile, poate atinge si 3m inaltime, are frunze mici, ovale cu flori ce au caliciu stacojiu si corolla purpurie. Este una dintre putinele specii ce suporta gerul si pot sta afara peste iarna.
Fuchsia procumbens - este o specie taratoare originara din Noua Zeelanda cu frunze ovale si flori mici cu tub portocaliu si lobi purpurii si verzi.
Cea mai cunoscuta este Fuchsia Hybrida rezultata din incrucisarea dintre Fuchsia globosa cu alte specii.
Hybrizii si varietatiile de fuchsia sunt peste 8000.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu