joi, 5 august 2010

CLERODENDRON


Familia: Verbenaceae
Aspect: arbust, copacel
Perioada de inflorire: vara-toamna
Expunere: soare, penumbra
Udare: medie

Descriere

Originare din regiunile tropicale si subtropicale, in special Africa si Asia, sunt cultivate pentru florile deosebit de parfumate care se deschid de regula la sfarsitul verii. Este un arbust cu inflorescenţe globuloase, de culoare roz închis. El poate atinge o înălţime de doi metri şi are frunze căzătoare, în formă de inimă. Florile sunt extrem de parfumate, dar după ce au trecut trebuie să le îndepărtezi pentru că emană un miros neplăcut. Creşte mai bine în locuri umbrite. Are nevoie de mai multă apă în primii ani de viaţă.

Gabarit:
Intre 0,5 si 4 m, in fuctie de specie

Lumina si temperatura:
Este o planta iubitoare de lumina, dar se poate adapta si in conditii de semiumbra. Sub nici o forma in plin soare. In perioada de vegetatie temperatura optima este de 22 - 25°C, iar in timpul iernii trebuie sa i se asigure o temperatura de 5- 16°C (pentru ugansede si thompsoniae temperatura minima este 16 gr. C).

Flori, frunze, fructe:
Cuprinde circa 400 de specii. Tulpina are intre 0,5 m si 4 m inaltime, este erecta sau cataratoare, in fuctie de specie. Ramurile sunt paroase. Frunzele au culoarea verde si sunt sunt lunguiete. Florile sunt albe cu corola rosie, albastra, alba sau roz catre rosu.

Solul:
Pentru plantele cultivate la ghiveci pamantul trebuie sa contina: doua treimi material fibros si o treime material obtinut din frunze, muschi putin rumegus si nisip, pentru o foarte buna drenare a apei. Plantele necesita reimprospatarea pamantului cu un strat superficial nou in fiecare an. Ca plante de gradina trebuie ales un teren cu pamant fertil si bine drenat.

Udarea:
Se uda des primavara si vara, toamna udarile se reduc astfel ca iarna sa o udam doar atat cat planta sa nu arate ofilita.

Aerul:
Se adapteaza foarte bine la conditiile de apartament dar in zilele cu temperaturi prea ridicate trebuie sa incercam sa obtinem un pic de umiditate in aer.

Ingrãsãminte:
Nu necesita ingrasamant, dar daca dorim, e indicat sa o facem in lunile aprilie si august.

Inmultire:
Se poate inmulti atat prin butasi cat si prin seminte. Prin seminte procesul este de lunga durata si cu sanse mici de reusita. Butasirea se poate realiza fie in martie-mai, cand planta mamã are creºteri vegetative mai viguroase, iar butaºii dispun de condiþii mai bune de înrãdãcinare, fie la sfârºitul verii, in lunile august - septembrie. Se preferã însã primãvara, deoarece plantele cresc mai repede ºi butaºii emit mai uºor rãdãcini. Înainte de plantare butaºii pot fi trataþi cu amestecuri de hormoni (Radistin, Rizopon, Calux) pentru a înrãdãcina mai rapede. Drept butasi alegem fragmente de planta semilemnoase, de 7 - 15 cm. Acestia vor fi pusi in pamant si trebuie sã li se asigure o temperaturã de aproximativ 20° C, umiditate ridicatã in aer si substrat, precum ºi luminã naturala buna. Totodata, putem sa-i acoperim cu un pet sau un borcan pentru a obtine conditii optime (simularea conditiilor de sera). În aceste mod, la cele mai multe specii durata maximã de înrãdãcinare va fi de 2-4 sãptãmâni.

Conditii de iernare:
Planta intra in repaus si drept urmare vom rari foarte mult udatul, atat cat planta sa nu se ofileasca si vom incerca sa o tinem intr-un loc luminos.

Boli si dãunãtori:
Paianjenul rosu, afidele si paduchele lanos.

Îngrijire, particularitãti:
Pentru a obtine mai multa vigoare si o inflorire abudenta e bine sa tundem planta primavara.

Specii si varietãti:
Clerodendron bungeii
Clerodendron thomsoniae
Clerodendron phillipinum
Clerodendron ugandese

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu