joi, 5 august 2010

CYMBIDIUM


Familia: Orhidaceae
Inaltime: pana in 90 cm
Diametru: pana in 90 cm
Tip: in principal epifita (creste pe o planta-gazda)
Sol: special pentru orhidee
Expunere: de la umbra pana la plin soare

Descriere:

Cymbidium, sau orhideea-barca, are florile in diverse culori, avand un parfum delicat. Florile sunt foarte durabile in timp pe tija, uneori atingand si 3-4luni, daca planta este ingrijita cum trebuie si temperaturile nu sunt foarte ridicate. Frunzele au un aspect exotic, fiind foarte lungi si de un verde deschis.


Originare din zonele cu clima temperata si tropicala din India, Nepal, China, Japonia si pana in Malaysia si Australia, cymbidium sunt probabil cele mai mult cultivate orhidee; de asemenea, florile lor dureaza cel mai mult. Din cele 40-50 de specii s-au creat sute de hibrizi, cu flori de diferite culori, de la alb, galben si portocaliu, pana la rosu, maro si verde; dimensiunile variaza de la 5 pana la 10 cm diametru.

Orhideele Cymbidium apar pentru prima data in scrieri in China si Japonia, in cantece populare chinezesti compuse inainte de perioada lui Confucius (551-479 iCh.). Prima lucrare scrisa despre orhidee a fost publicat ain China in 1233 dCh si cuprindea descrierile a peste 22 specii de orhidee. Prima descriere sistematica si clasificare formala a genului a fost facuta de Olaf Swartz, in 1799.

Prima orhidee cymbidium a fost adusa in Anglia din China de catre James Fothergill, in 1778, iar primul hibrid al acestei specii a fost cultivat in 1889.

Numele Cymbidium provine din cuvantul grecesc kymbe, care inseamna barca si e legat de forma florii.

Hibrizii de cymbidium
Poate parea incredibil, dar nu mai mult de 7 sau 8 specii sunt "responsabile" de 90% din miile de hibrizi cymbidium care exista astazi. In perioada anilor 1930 si 1940, cei mai populari hibrizi erau cei creati in America, pentru ca in ani 1960 sa domine cei din Marea Britanie.

Hibrizii de cymbidium se pot clasifica in trei grupe: hibrizi standard, miniaturi si noutati, care sunt uneori numiti si hibrizi intermediari. Hibrizii standard ating dimensiuni mari si ocupa mult spatiu; majoritatea infloresc timp de 2 luni, iarna tarziu si primavara, si sunt disponibili in aproape orice culoare, mai putin albastru. Hibrizii in miniatura au fost creati din speciile pitice de orhidee, cum ar fi C. devonianum si C. tigrinum; florie sunt numai de culoare verde, galbena si maronii, iar unele au un parfum placut. Hibrizii noi (intermediari) sunt rezultati din incrucisari intre cei standar si in miniatura si sunt printre cei mai populari hibrizi care exista.

Cymbidium standard are frunzele lungi, subtiri si drepte sau pendulare, de 50 cm sau mai mult in lungime; la hibrizii in miniatura frunzele sunt mai scurte si mai inguste.

Cu o selectie atenta este posibil sa aveti o colectie de cymbidium care infloreste tot anul. Florile apar la capatul unor tuplini viguroase, fara frunze si multe dureaza pana la 2 luni, fie pe planta, fie ca flori taiate.


Cultivare
Cymbidium se tine intr-un mediu incalzit in timpul iernii, iar vara pot fi duse afara. Pentru ca sa infloreasca, multi hibrizi au nevoie de anumite conditii: temperaturi mai scazute noaptea si multa lumina in timpul zilei.
Se planteaza cu baza pseudobulbului fie la nivelul solului, fie putin deasupra; ghiveciul trebuie sa permita buna drenare a compostului. Cymbidium sunt flori destul de viguroase si este posibil sa fie nevoie sa le divizati si transplantati in vase de 20 cm in diametru la fiecare 2-3 ani.
Cantitatea de apa de care au nevoie se stabileste in functie de perioada din an. In timpul verii plantele trebuie udate zilnic, dar iarna numai o data la doua saptamani. Amestecul de compost trebuie mentinut umed, iar planta trebuie sa primeasca o cantitate de apa destul de mare cat sa treaca prin tot pamantul si sa se scurga in tavita.

Temperatura: pe timpul noptii trebuie sa fie de cel putin 10-14°C. Este bine sa lasati floarea afara din iunie pana in septembrie, pentru a incuraja aparitia bobocilor si treptat (obisnuiti treptat orhideea cu soarele direct, pentru a evita arderea frunzelor). In timp ce creste tulpina, temperatura din mediu trebuie sa fie sub 15°C.

Inflorirea: are loc din noiembrie pana in mai, iar florile dureasa pana la 8 saptamani. Tulpinile nou crescute se leaga de un bat si se taie pana la 5 cm dupa ce s-au ofilit florile.

Udare si tratamente: din primavara pana toamna, se uda de sus in jos, lasand apa in exces sa sa scurga in tavita; compostul trebuie sa fie uscat inainte de a uda din nou orhideea. Tratarea cu substante fertilizatoare este benefica in perioada de dezvoltare. Folositi in acest scop un tratament lichid diluat la 1/2, pe care sa-l amestecati cu apa de udat o data la fiecare trei udari; dupa aceea udati numai cu apa, pentru ca sarurile daunatoare sa se poata scurge din pamant. Iarna, reduceti frecventa udarilor.

Substratul de cultura recomandat trebuie sa fie foarte aerat, astfel incat sa permita respiratia radacinilor, dar in acelasi timp sa retina suficienta umezeala incat radacinile sa nu se deshidrateze. Pentru aceste plante usor acidofile (pH 6-6,5) este recomandata turba fibroasa sau un substrat format din fragmente de scoarta de copac (se gasesc la centrele specializate, cum sunt Bricostore sau Romstal Garden).

Transplantarea: plantele inghesuite se transplanteaza dupa ce au inflorit, primavara. Nu alegeti ghivece mult preamari. Unii din bulbii batrani care si-au pierdut frunzele pot fi aruncati. Folositi pamant special pentru orhicee, care se gaseste in magazinele de specialitate. Cand divizati plantele, plantati cel putin 3 - 4 pseudobulbi sanatosi in fiecare ghiveci.

Boli si daunatori:
Cymbidium este sensibila la multi daunatori care se intalnesc in sere, inclusiv paienjeni rosii, afide si cosenile. Bolile pot fi de asemenea o problema, dar pot fi evitate cu dispozitive de dezinfectare.

Inmultire:
In afara de metodele de inmultire obisnuite, plantele noi pot aparea din bulbii mai batrani, ramasi fara frunze. Acesti bulbi batrani pot parea morti, dar ei isi vor reveni daca detasati plantele tinere. Bulbii se planteaza cate unul in vase mici si se tin intr-un mediu uscat; imediat ce apar radacini si o frunza sanatoasa o puteti transplanta in pamant normal de orhidee. In general, bulbii batrani vor reinflori dupa 3 ani.

Greseli de ingrijire: Plasarea in plin soare poate avea urmari nefaste, frunzele devenind aproape albe. Udarea excesiva este adesea intalnita. Plasarea la lumina mai putina ne priveaza de minunatele flori, la fel ca si lipsa diferentei de temperatura (zi-noapte) recomandata toamna.

Particularitati de ingrijire: Atunci cand afara temperatura scade sub 6-7 grade noaptea, este de preferat sa o bagam in casa, intr-o camera unde temperatura nu depaseste 14-15 grade, aceasta pentru stimularea formarii tijei florale. Dupa deschiderea bobocilor planta poate fi amplasata intr-o incapere cu temperaturi de 18-20 grade Celsius. Daca planta se aduce la caldura (20grade) atunci cand bobocii nu s-au deschis, acestia pot cadea din cauza temperaturilor ridicate, de aceea se asteapta deschiderea florilor si apoi plasarea la caldura.

Specii si varietati: Cymbidium aloifolium - galbena cu maroniu in centru, petale si sepale subtiri si lunguiete
Cymbidium atropurpureum - sepale maron inchis pana la galben-verzui cu un puternic miros de nuca de cocos
Cymbidium bicolor - frunze foarte groase si rigide specifice, florile au un miros lejer de fructe iar petalele si sepalele au cate doua culori
Cymbidium finlaysonianum - frunze groase, florile sunt mai mici decat la C. bicolor si mirosul de fructe mai slab
Cymbidium rectum - tija florala creste drept in sus pana la 40cm, de unde si numele, florile sunt mici.
Cymbidium dayanum - florile sunt albe cu o dunga rosie in mijlocul petalei si al sepalei, fiind foarte apreciate


Ideale pentru aranjamente!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu