joi, 5 august 2010

ASTER


Denumire stiintifica: Aster

Denumirea populara : Ochiul Boului

Familia : Asteraceae

Increngatura : Magnoliophyta

Ordin : Asterales

Etimologie : denumire provine de la cuvantul "astrum" lat. care inseamna stea


Aster (ochiul boului pitic) este una din cele mai indragite plante de gradina, desi nu este foarte usor de ingrijit. Face parte din familia Asteraceae. Aster are flori mici, simple, la fel ca cele ale margaretelor, sau bogate, semanand cu ochiul boului sau crizantemele. Inflorescentele au culori variate: alb, roz, rosu, albastru, violet, galbui.

Pentru ca nu creste foarte inalta (15-20 cm), aster este perfecta pentru gradina, mai ales daca este plantata in straturi sau la bordura. Cum este sensibila la boli, nu o plantati in acelasi loc in fiecare an. Prefera zonele aflate in plin soare si un sol cu pH acid sau neutru, usor drenabil, bogat in substante nutritive. Daca vremea este secetoasa, aster se uda foarte bine, pana cand apa balteste pe pamant; nu udati cu furtunul.

Florile ofilite sau uscate si frunzele ingalbenite trebuie rupte de fiecare data, pentru a incuraja aparitia bobocilor noi. Planta infloreste pe toata perioada verii. Toamna tarziu, aster poate fi adaugata la gramada de compost, dar numai daca planta nu a fost atacata de daunatori.

Se inmulteste prin seminte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu