joi, 5 august 2010

COLEUS


Familia: Lamiaceae
Nume stiintific: Coleus x hybridus
Tip: planta anuala
Inmultire: seminte, ramuri
Expunere: umbra totala sau partiala
Culoarea foliajului: rosu, verde, roz, alb, purpuriu si galben
Perioada de inflorire: vara tarziu; florile trebuie rupte
Inaltime: 45-91 cm
Diametru: 22-30 cm
Tip de sol: neutru sau alcalin, pamant umed
Utilizare: borduri, ghivece, planta de interior sau de sera; foliajul poate fi folosit la aranjamente florale.

Descriere:
Majoritatea speciilor de coleus ajung rapid la dimensiunea lor maxima. Sunt plante anuale fragile care nu rezista la frig.

Coleus prefera un sol umed, dar bine drenat. Prea putina apa dauneaza plantei, dar udarea excesiva va face ca frunzele sa devina maronii, cu marginile arse. Prin urmare, trebuie udata destul de des, atat cat pamantul sa nu se usuce, mai ales atunci cand o plantati; in primele 7-10 zile de la plantare radacina trebuie sa fie umeda, apoi planta poate fi udata numai cand pamantul de la suprafata ghiveciului s-a uscat putin (verificati la 3-5 zile).

Desi supravietuieste si in plin soare, culoarea frunzelor este pusa mai bine in evidenta la umbra. Speciile care nu tolereaza soarele se decoloreaza cand sunt expuse la soare. La sfarsitul verii apar florile mici, nesemnificative. Atat florile cat si ramurile noi ale plantelor tinere trebuie rupte pentru a incuraja un foliaj mai bogat. Pentru ca planta sa creasca mai bine in mijlocul verii, amestecati apa de udat cu fertilizator in lunile iunie, iulie si august.

Pericole: planta este foarte rezistenta la boli sau insecte daca sunt crescute afara, in containere sau straturi corespunzatoare. Daunatorii la care trebuie sa fiti atenti sunt gandacii, afidele si aleuroidele (musca sau fluturele alb). Coleus este atacat de boli precum putrezirea tulpinii sau a radacinii.





Coleus Pat Martin Coleus Pineapple Tart Coleus Saturn Coleus Solar Flare

Specii care prefera soarele: Alabama Sunset, Pat Martin, Pineapple, Saturn, Solar Flare, Solar Eclipse, Solar Furnance, Solar Shadow, Solar Spectrum, Solar Storm, Plum Parfait, Burgundy Sun


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu