joi, 5 august 2010

CERASTICUM


Denumirea populara : Lana caprelor

Familia: Cariophyllaceae

Clasa : Magnoliopsida

Ordin : Caripphyllales
Aspect: tarator-ierbos.

Perioada de inflorire: primavara-vara.
Expunere: in plin soare.

Descriere

Acest gen este originar din regiunile europene temperate si cuprinde circa 60 de specii ierboase, taratoare care prin extinderea lor pe sol sunt utile in gradinile cu multa roca si pe ziduri scurte sau ajuta la mascarea denivelarile solului. Sunt plante de camp ce necesita putina ingrijire fiind considerate uneori expansioniste deoarece au tendinta de a ocupa aproape tot terenul invecinat. Frunzele lor sunt simple si opuse, florile fiind formate din 5 petale bifide, 10 stamine si 5 pistile.

Cultivarea.

Prefera zonele uscate. Avand o rezistenta ridicata poate fi planatata toamna si primavara. Pentru plantare se va alege un loc in care sa se poata bucura pe deplin de expunerea puternica la soare, intr-un teren uscat, bogat in calcar. Prin eliminarea in permanenta a florilor vestede se va evita consumul suplimentar de energie al plantei pentru formarea de seminte si se va obtine mai multe infloriri intr-un singur sezon. Nu se va adauga ingrasaminte in apa folosita la udat.

In sezonul rece este destul de rezistenta la frig insa nu suporta baltirea apei pe terenul in care creste. In aceasta perioada se pot efectua taieturi drastice la nivelul solului a exemplarelor care s-au dezvoltat prea mult si care au tendinta de a se extinde prea mult in terenul inconjutator.

Reproducere: cea mai usoara metoda este semanatul semintelor direct pe solul dorit in cursul lunii aprilie. Ca metoda alternativa putem recurge si la divizarea tufelor primavara sau toamna, plantele detasate trebuind sa fie plantate imediat.

Pericole si precautii:

Este o planta rezistenta la atacul daunatorilor. In cazul unei umiditati ridicate poate fi atacata de unele specii de ciuperci dar care nu afecteaza serios planta.

Specii:

Cerastium arvense este o specie perena cu aspect tarator originara din zona mediteraneana. Lujerii sai sunt verticali, frunzele sunt lanceolate-alungit fiind acoperite cu mici peri argintii si flori albe despicate.

Cerastium boissieri este o specie ce nu depaseste 25 de cm inaltime, cu frunze linear lanceolate ascutite, acoperite cu peri tari, florile fiind de culoare alba.

Cerastium tomentosum este o specie perena de 15 cm inaltime cu frunze catifelate, alungit-spatulate si flori albe ce infloresc de la jumatatea primaverii pana la inceputul verii.

Cerastium latifolium si Cerastium uniflorum sunt doua specii din flora spontana a Alpilor italieni ce cresc pe grohotisuri, prundisuri si rape la altitudini cuprinse intre 1700 si 3400 de metri. Ele pot fi cultivate in gradinile situate in zonele montane avand ca periaoda de inflorire lunile iulie-august.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu