joi, 5 august 2010

CAMPSIS RADICANS


Denumire populara: trambita, trompeta cataratoare, trompeta de Virginia
Denumiri stiintifice sinonime: Tecoma radicans, Bignonia radicans
Familie: Bignoniaceae
Tip: Arbust catarator
Ritm de crestere: rapid
Inaltime: 6-13 metri, depinde daca vitele sunt antrenate pe spalier
Diametru: se recomanda ca vitele sa se planteze la 30-38 cm distanta
Expunere : plin soare sau partial umbra; are nevoie de cel putin o jumatate de zi de soare pentru a inflori
Udare: regulata, cu doze suplimentare, daca e nevoie; este toleranta la seceta
Sol: tolereaza toate tipurile de sol

Origine : din America de Nord.

Descriere
Spectaculoasa si exotica, Campsis radicans este o vita cataratoare care produce foarte multe flori in forma de trompeta, de culoare rosie, galbena sau portocalie. Vita este perfecta pentru pergole, peretii casei orientati spre sud si/sau garduri. Planta este moderat de viguroasa si rezistenta la temperaturile din multe zone.

Ingrijire si cultivare
Campsis radicans este o vita foarte usor de cultivat, care nu are preferinte in ceea ce priveste tipul de pamant in care este plantata, atata timp cat radacinile nu ii stau permanent in pamant imbibat cu apa. Taierile de formare sau de reducere a numarului de corzi pe vita sunt benefice.

Se poate spune despre Campsis radicans ca nu este pretentioasa deloc - tolereaza bine vantul puternic si pamantul destul de lipsit de substante nutritive; cel mai bine infloreste daca este amplasat intr-o zona cu plin soare; lastarii tineri fac flori. Poate fi considerata o planta invadatoare, pentru ca face multi lastari in jurul tulpinii principale.

Campsis radicans este o vita care se dezvolta foarte rapid si ocupa foarte mult spatiu, asa ca va avea nevoie de destul loc in jurul ei pentru a isi intinde coardele. Frunzele apar tarziu, dar pentru cei care apreciaza florile minunate ale acestei vite, infrunzirea tarzie nu este o problema. Vita poate pierde din coarzi dupa perioadele mai reci, dar in timp isi va reveni.

Plantarea
Semintele se aseaza in tavite, ghivece sau alte rasadnite, in pamant de buna calitate si intr-un loc cald, in care temperatura sa fie mentinuta la 20-25 grade Celsius. Pamantul trebuie sa fie bine drenat; semintele trebuie acoperite de un strat foarte fin de pamant - mare atentie, pentru ca semintele au nevoie de lumina pentru a germina. Semintele se pot pune la germinat din februarie pana in iulie. Uneori se poate intampla sa incolteasca mai greu, dar de obicei, daca nu apar frunzele sau lastarii in 8 saptamani, atunci semintele trebuie scoase (daca nu cumva s-au deteriorat) si puse intr-un loc racoros, eventual la frigider, pentru 3 saptamani.

Cultivare
Rasadurile trebuie transplantate cand sunt destul de mari cat sa poata fi manuite; alegeti ghivece de 7,5 cm diametru. Dupa cateva luni, cand ghemul de radacini a consumat tot spatiul, planta trebuie mutata intr-un ghiveci de 13 cm in diametru pentru a se putea dezvolta destul incat sa poata fi plantat in gradina.

Ingrijire
Campsis radicans prefera solurile bine drenate, cu mult compost si un loc ferit de razele soarelui la amiaza. Au nevoie de ceva pe care vitele sa se urce si de care sa fie legate inca din primele faze de dezvoltare.

Inmultire
- divizarea radacinilor, inclusiv a lastarilor;
- butasii din lemn tanar sau batran (lasati locul unde a fost facuta taietura sa se usuce inainte de a planta in pamant lastarul);
- prin seminte, sadite direct afara, toamna, sau in interior, in rasadnite (tecile trebuie lasate sa se usuce pe planta si dupa aceea trebuie scoase semintele; daca sunt curatate cum trebuie, acestea pot fi pastrate pentru mai mult timp);
- marcotaj.

Boli si daunatori
Nu exista boli sau insecte care sa aduca daune notabile plantei.

Specii
Atropurpurea (scarlet), Crimson Trumpet (deep red), Flava (yellow), Minor (smaller; orange and scarlet), Praecox (scarlet), Speciosa (more shrubby; deep orange red), Madame Galen (orange), Variegata (orange).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu