joi, 5 august 2010

AMARANTHUS


Familie: Amaranthaceae

Denumire stiintifica : Amaranthus caudatus

Denumire populara :Trompa elefantului

Origine: America de Sud

Inaltime: 90-120 cm
Diametru: 45-60 cm
Expunere: plin soare, partial umbra
Perioada de inflorire: mijlocul verii - inceputul toamnei
Udare: medie
Tip de pamant: acid (pH 5,6 - 6) sau usor acid (pH 6,1 - 6,5)

Descriere:
Amarantus este o planta anuala care se imparte in doua varietati importante: Amaranthus hypochondriacus, specie cu tulpina dreapta si cu flori mici, asemanatoare boabelor de mei si Amaranthus caudatus, specie cu flori atarnatoare.

Ingrijire: nu are nevoie se conditii speciale. Se adapteaza bine si pe terenuri cu pamant obisnuit, insa trebuie udat regulat, astfel incat pamantul sa fie mereu umed. Este rezistent la seceta.




Inmultire: prin seminte, semanate inainte de ultimul inghet, in ghivece. Semintele se obtin prin uscarea tulpinii cu flori.

Plante erbacee raspandite pe tot globul, pendente sau erecte, cu tulpini fragile si frunze viu colorate. Florile marunte sunt dispuse in panicule formatedin spice compacte, lungi, erecte. Amaranthus caudatus, originar din India, are tulpina rosie purpurie, erecte, groasa, ramificata, inalta de 0,70-1 m. Frunzele alterne eliptice sau oval lanceolate sunt petiolate. inflorescenta de culoare rosie carmin este formata din flori mici aglomerate in verticile numeroase dispuse in spice lungi, formand o panicula ce atarna. Amaranthus sanguineus, planta robusta, cu tulpina fin paroasa, cu striatiuni rosii, inalta de 1-1,5 m, garnisita cu frunze de culoare rosie-sangerie, alterne, oval lanceolate. Florile dispuse, o parte in spice lungi, formand o panicula mare ramificata, aproape erecta, o parte in glomerule la subsuoara frunzelor superioare, au culoarea viu purpurie. infloreste din iulie pana in toamna. Amaranthus salicifolius, de un deosebit efect prin cresterea piramidala, eleganta si frumosul colorit al frunzelor, alterne, liniare, foarte lungi (10-30 cm) si inguste (cca 1 cm) cu marginile ondulate aproape crete, de culoare bronzat-metalica cand este tanara, trecand cu timpul, prin roz-purpuriu-pal, mai tarziu, portocaliu si, in final, rosu. Tulpina, ramificata de la baza, are inaltimea intre 0,80 si 1 m. Amaranthus se inmulteste prin seminte, a caror putere germinativa este de 4 ani, semanate de la inceputul lui aprilie in rasadnite. semintele vor rasari in cca. 10 zile. Se aplica un repicat si se vor planta la loc definitiv, la distanta de cca 40-50 cm, pe la inceputul lunii mai, intr-un pamant humos, gras si expus la soare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu