joi, 5 august 2010

BOUGAINVILEA


Denumire stiintifica : Bougainvillea

Denumire populara : Floarea de hartie

Familia: Nyctaginaceae

Increngatura : Magnoliophyta

Ordinul : Caryophillales

Origine: Brazilia

Descriere:


Bougainvillea are flori purpurii, rosii, albe, portocalii si chiar si bicolore... Nimeni nu se poate gandi la vreun peisaj din Grecia, pe timpul verii, fara sa includa si impresionantele bougainvillea care adauga culoare fiecarui colt, in curti sau pe fundalul alb-albastru al insulelor grecesti. Cu toate acestea, bougainvillea nu este o planta originara din zona Mediteranei, ci din Brazilia.

Bougainvillea se dezvolta bine in toate tipurile de pamant si mai ales daca e plantat in ghivece mari, asezate pe balcon. Pamantul trebuie sa fie insa foarte usor drenabil deoarece cantitatile mari de apa dauneaza plantei. Primavara, cand vremea incepe sa se incalzeasca, apar frunzele, iar apoi apar bobocii. Florile apar la capatul ramurilor si dureaza mult. In climatele temperate inflorirea incepe primavara devreme si dureaza pana cand vine frigul. Toamna tarziu cand vremea incepe sa se raceasca, frunzele se ingalbenesc si cad, asa ca iarna bougainvillea arata ca orice copac desfrunzit.

Ingrijire:
Bougainvillea este un arbust rezistent, care nu necesita foarte multa ingrijire. Este rezistent si la infectarea cu insecte sau diferite boli, dar daca ii verificati foliajul si tulpina la fel ca la celelalte plante, veti reusi sa preveniti orice problema.

Fiind o planta tropicala la origine, bougainvillea are nevoie de multa lumina. Este recomandat sa plantati arbustul intr-un loc in care sa primeasca direct razele soarelui. Nu uitati ca bougainvillea nu infloreste daca nu beneficiaza de soare direct cel putin 8 ore pe zi.

Arbustul de uda numai cand frunzele incep sa se ofileasca. Nu exagerati cu udatul pentru ca fie ii vor cadea frunzele, fie foliajul nu se va dezvolta la fel de bine si nu va inflori. De asemenea, aveti grija cum fertilizati planta pentru ca daca o tratati prea mult nu va inflori.

Bougainvillea nu trebuie expusa la temperaturi scazute si nici curenti de aer puternici. Cel mai bine e sa asezati planta langa un perete, sa o tutorati pe un suport, sau sa o amplasati in oricare alt loc ferit si sa o legati bine. Daca vreti ca bougainvillea sa creasca mai repede in inaltime (din locul in care ati plantat-o pana la balcon, de exemplu), antrenati-o pe un suport sau legati-o cu sarma; aveti grija ca sarma sa fie din aceea infasurata in plastic. Nu legati ramurile prea strans pentru ca acestea se pot rupe usor.

Daca locuiti in zone in care iarna sunt temperaturi foarte scazute, e recomandabil sa acoperiti arbustul cu o folie de plastic ca sa nu inghete. Nu uitati sa faceti cateva gauri in folie pentru ca sa se poata evapora umezeala. Daca bougainvillea a fost afectata de ger, dar totusi nu a murit, ramuri noi vor aparea cu siguranta primavaram dar se va dezvolta mai greu.

Bougainvillea este un arbust care nu are neaparat nevoie de taieri de formare. Oricum, daca doriti totusi sa il taiati, puteti sa o faceti oricand in timpul anului, dar nu uitati ca noile ramuri se dezvolta numai primavara, cand temperaturile incep sa creasca (asa ca daca taiati bougainvillea si nu creste, nu va alarmati). Dupa ce florile au trecut e nevoie sa rupeti ramurile subtiri de care au fost prinse acestea.

Ramurile bougainvilleei devin lemnoase in timp, asa ca atunci cand va ganditi sa tutorati arbustul trebuie sa stiti ca mai tarziu nu il veti mai putea muta. Trebuie deci sa va hotarati in ce loc veti planta bougainvillea si sa stiti ca acolo va ramane pentru multi ani.

Lumina
.Pentru a se dezvolta bine, Bougainvillea are nevoie de cat mai multa lumina si pe cat posibil soare direct. Plasati pe cat posibil planta langa ferestrele estice sau sudice in cazul in care o pastrati in casa. Este recomandabil ca pe perioada verii planta sa fie scoasa in aer liber, in plin soare, dar sa se evite zonele cu curenti puternici de aer. O lumina slaba va avea ca efect o micsorare a infloririi sau planta nu va inflori .

Temperatura
Temperatura este foarte importanta mai ales pentru intretinerea pe timpul iernii. De aceea este foarte important ca plantele care sunt scoase in aer liber pe timpul verii sa fie mutate la interior inainte de a fi surprinse de temperaturile scazute ale toamnei. La mutarea in interior este bine ca plantelor sa li se aplice o taiere "drastica" ( adica o taiere a tuturor ramurilor si a tuturor frunzelor pana la un nivel care sa nu depaseasca marginile vasului in care se afla planta) ; in caz contrar vor cadea toate frunzele si planta va intra in repaos timp de cateva saptamani. Plantele pastrate la temperaturi sub 10 grade C nu vor supravietui.

Solul

Folositi un substrat care sa se dreneze foarte bine. Substratul necesar este un amestec de turba (70 %), scoarta de pin si ace de pin (uscate) si macinate (20%) si nisip (10 %). Sa se evite utilizarea solului argilos deoarece acesta retine apa. Este foarte important PH-ul solului ; un Ph al solului cuprins intre 6-6,5 este ideal pentru buna dezvoltare a Bougainvilleei.

Apa

In perioada de vegetatie, pamantul trebuie sa fie umed dar sa nu musteasca, iarna se uda mai rar. Este foarte important ca apa sa nu ramana in farfuriuta de sub jardiniera in care este planta, pentru a nu afecta radacinile. Cel mai bine este sa nu folositi farfuriuta , pentru a permite ca apa sa se scurga bine din jardiniera. Este bine sa se foloseasca apa la temperatura mediului. Udati planta de cate ori este nevoie. Verificati daca pamantul este uscat si daca constatati acest fapt, udati planta imediat. Planta suporta si udare pe frunze prin pulverizare .

Fertilizare

Se recomanda ca fertilizarea sa se faca cu o solutie NPK 20-20-20 o data la 4-6 saptamani , pe perioada de vara . Nu aplicati fertilizatorul pe solul usca . Nu fertilizati in exces. Sunt acceptati si fertilizantii chimici si cei naturali

Inmultire

Inmultirea plantelor se face prin butasi plantati direct in substrat sub o folie de polietilena. Durata de producere a radacinilor este de 3-4 luni in perioada de vara. La butasii folositi pentru multiplicare, indepartati capatul terminal deoarece frunzulitele mici din varf putrezesc foarte repede si compromit astfel lastarul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu