joi, 5 august 2010

KOHLERIA



FAMILIE: Gesneriaceae

ORIGINI: Zona tropicala a Americii Centrale si de Sud

DESCRIERE:
Kohleria este una din plantele care desi isi are originea in zonele tropicale s-a adaptat foarte bine climatului temperat unde este cultivata ca planta de interior.
Kohleria este o planta ierbacee cultivata de regula ca planta anuala. Inaltimea ei variaza de la specie la specie, media fiind in jurul valorii de 20 cm. Frunzele sunt alungit-lanceolate cu marginile zimtate. Culoarea lor este si ea diversificata in functie de specie, poate fi verde crud, verde inchis sau cu nuante de roscat. Unele sunt marmorate, pe fond verde sunt pete de culoare roscat-maroniu. La unele varietati conturul frunzelor poate fi rosu la fel si partea dorsala a frunzelor. Altele au nuante de maro-roscat. Frunzele sunt acoperite cu perisori desi si fini.
Florile Kohleriei apar de regula in varful plantei la axila fiecarei frunze. Au forma unor clopotei de 3-4 cm lungime cu orientare in jos, sustinute de un peduncul lung si subtire care permite florilor sa dea senzatia ca plutesc in aer.

Kohleria
Kohleria MANCHU

Culorile florilor au o multitudine de nuante de rosu, roz, mov, lila, galben chiar si alb, care sunt presarate cu picatele. Picatelele au o nuanta mai inchisa decat a fondului de baza si pot fi dispuse aleator sau liniar. Unele varietati au coloritul partii exterioare diferit de partea interioara. Altele au marginile petalelor conturate cu o dungulita ce au culoarea care predomina in coloritul florii. Florile Kohleriei sunt acoperite la fel ca frunzele cu perisori fini si desi pe partea exterioara. Daca sunt privite in lumina soarelui, datorita perisorilor, florile vor avea un efect de stralucire foarte frumos. O descriere a varietatilor o puteti vedea la pagina Albume - Kohleria.

Kohleria
Kohleria MANCHU
Kohleria
Kohleria NO NAME

PERIOADA DE INFLORIRE:
Depinde foarte mult de perioada punerii in vegetatie. De regula primavara tarziu si poate dura pana toamna foarte tarziu.

INGRIJIRE:
Sol: De preferat un sol bogat in substante nutritive pentru a nu fi nevoiti sa utilizam substante de stimulare a infloririi. Substratul trebuie sa fie de tip drenant, sa nu retina apa. Foarte important pentru ca rizomii risca sa putezeasca. Daca avem posibilitatea sa adaugam putin perlit in substrat ar fi foarte bine.
Lumina si amplasament:Lumina este esentiala pentru o buna si frumoasa dezvoltare a plantei dar sa avem grija s-o ferim de soarele amiezii din timpul verii.
Temperatura:. Cel mai bine se simte la o temperatura de 20-24C. Temperatura minima pentru planta aflata in repaus va fi de 7-8C.
Udarea: Kohleria este o planta iubitoare de apa insa administrarea ei trebuie facuta cu atentie, regulat si moderat. Cantitatea de apa si intervalul de timp il stabilim in functie de anotimp si temperatura ambientului.
Ingrasamant:.Nu este nevoie daca pamantul este nutritiv.
Daunatori:.Este o planta destul de rezistenta la daunatori, dar poate fi atacata de paianjenul rosu daca aerul este prea uscat. Din acest motiv aerisirea incaperii este obligatorie si asigurarea unei atmosfere nu prea uscate ne va ajuta sa avem plante sanatoase.
Inmultire: Planata se inmulteste cel mai bine prin rizomi care la un interval de 10-15 zile (si aici factorul important este temperatura si anotimpul cand ii plantam) devin plantute si dupa 4 luni vom avea plante cu flori. Mai putem inmulti Kohleria si prin lastari care se preleveaza din varful plantei sau divizarea plantei mama cand devine matura.

SUGESTII:
Kohleria este o planta foarte usor de intretinut, cu un minim de ingijire putem avea flori aproape tot timpul anului. Totusi pentru ca aspectul plantei sa fie frumos este bine ca dupa prima transa de flori la sfarsitul toamnei sa lasam planta in repaus. Vom rari udarile si trecem ghiveciul intr-o camera mai racoroasa. In felul acesta vom face loc altor plante care nu necesita repaus pe perioada iernii. Frunzele nu trebuie stropite cu apa existand riscul patarii lor. Indicat este ca frunzele inestetice si florile uscate sa se indeparteze de pe planta.

OBSERVATII:
De regula este cultivata ca planta anuala, la sfarsitul lunii februarie se planteaza rizomii. Cum am mai specificat in 4 luni vom avea plante tinere care vor inflori. Pentru un efect mai spectaculos de preferat sa se planteze cel putin 3 rizomi in ghiveci. Daca avem posibilitatea sa detinem mai multe varietati vom observa si mai bine diferentele dintre specii si vom putea aprecia in felul acesta frumusetea si delicatetea Kohleriei care a devenit foarte iubita printre multi iubitori de plante ai familiei Gesneriaceae. Multi au facut adevarate pasiuni pentru Kohleria colectionand cat mai multe varietati si au creat in acelasi timp multi hibrizi.
Aparent florile dau impresia de asemanare dar nu este asa, combinatiile de culori si forme ne fac sa ne dam seama ca natura este inepuizabila si surprinzatoare in tot ceea ce ne ofera. O mica parte din colectia mea de Kohlerii o puteti vedea aici, cat de curand va fi actualizata cu alte varietati.

Kohleria
Kohleria AMPALLANG
Kohleria
Kohleria JESTER

Daca doriti o astfel de planta urmariti pagina de achizitii.

ALTE SPECII VARIETATI:
Inca se mai fac clasificari ale acesti plante, eu va prezint cateva varietati pe care le detin si le-am urmarit evolutia de la stadiu de rizom:
Amadeus, Ampallang, Astarte, Beetowen, Bibbi, Dragon Blood, Eriantha, Flashdance, Hanna Roberts, HCY´s Jardin De Monet, Jester, Kapo, Laura, Linnea, Lucky Lucifer, Mannchu, Monte Friendship, Mother´s Lipstick, no mame, Onamnad, Pele, Pendulina, Pink Heaven, Prince Albert, Queen Victoria, Rongo, Sunshine, Warszewiczii.

Kohleria
Kohleria ASTARTE
Kohleria

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu