joi, 5 august 2010

CLIVIA


Denumire stiintifica : Clivia minata

Denumire populara : Crinul rosu

Familie : Amaryllidaceae

Descriere

Originara din regiunile cu climat subtropical ale Africii de Sud, Clivia este unul din cei mai populari crini de camera. A fost introdusa in Anglia in 1852 si poarta numele ducesei de Northumberland, lady Charlotte-Florentine-Clive, guvernanta a reginei Victoria.

Planta numita si CRIN ROSU, este o planta de apartament, rezistenta, care traieste si infloreste mai multi ani.

Clivia are frunze verzi inchis, lucioase, subtiri si lungi, dispuse in forma de evantai circular din mijlocul carora, pe tije florale groase si inalte, se formeaza o inflorescenta de forma unui manunchi de flori mici colorate in rosu-oranj, avand la unele specii in centru culoarea galben, aseamanatoare cu florile de crin.

Asezarea

Prin asezarea singulara intr-un loc in care iese in evidenta, Clivia devine o planta extrem de decorativa. Pentru a se dezvolta frumos, aceasta planta de interior are nevoie de spatiu. Daca va fi plantata in ghivece de dimensiuni mari este foarte probabil sa produca mai multe inflorescente.

Necesita, in perioada de vara, amplasarea intr-un loc cu multa lumina, dar ferita de bataia directa a razelor de soare, temperatura moderata a mediului ambiant, udare moderata si ferilizare la 2 saptamani cu substante nutritive. Clivia poate fi amplasata si pe balcon la umbra.

Inflorire


Clivia infloreste la inceputul primaverii, uneori iarna. In timpul iernii are nevoie de o perioada obligatorie de repaus (6-8 saptamani), foarte importanta pentru o inflorire regulata. In aceasta perioada planta se tine intr-un spatiu racoros, la 8-10º C, se uda foarte putin si nu i se administreaza ingrasaminte.
Iarna planta, care necesita obligatoriu pentru a inflorii in primavara urmatoare o perioada de repaus (noiembrie-februarie), se va amplasa intr-un spatiu cu temperatura mai scazuta (8-10 grade C.) si se va uda la intervale mai mari, numai pentru a nu se usca.

Transplantare

Anual, primavara, substratul (format dintr-un amestec de pamant de gradina, mranita si nisip) de la suprafata ghiveciului (cca 2-3 cm.) trebuie inlocuit cu unul proaspat.

Tot primavara, se va face transplantarea plantei, in ghivece care sa cuprinda radacinile groase ale plantei cat mai restrins ( la 2-3 ani ) si obligatoriu atunci cand aceste radacini apar la suprafata substratului in care sunt plantate.

Inmultire

Clivia se inmulteste primavara, dupa inflorire, prin separarea micilor tulpini noi care au aparut la planta mama si plantarea lor in ghivece corespunzatoare ca marime.

Climat


Necesita lumina multa, dar vara se fereste de soare puternic. Temperatura optima pentru crestere in inflorire este de 18-20º C. Udarea se face cu moderatie. Atentie, excesul de apa produce putrezirea plantei! Daca iarna se tine la cald si se uda regulat, nu infloreste!

Boli si daunatori

Daunatorul cel mai frecvent al acestei plante este paduchele lanos. Infestarea se poate evita prin spalarea frunzelor cu apa si sapun.

De asemenea, Clivia trebuie ferita de umezeala excesiva si temperaturi scazute sau de udare inadecvata deoarece aceste lucruri conduc la patarea si distrugerea frunzelor.

Prin intermediul florilor si frunzelor deosebit de atractive, Clivia miniata reuseste sa ofere viata si caldura oricarui interior. Asadar, bucura-te de aceasta planta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu