joi, 5 august 2010

COREOPSIS


Familia: Compositae
Aspect: tufa
Perioada de inflorire: vara
Expunere: plin soare
Udare: medie

Descriere

Coreopsis cuprinde 80-100 de specii erbacee, care înfloresc pe toată durata verii. Florile sunt galbene şi pot avea o pată maro sau roşie la bază.
Aceste flori pot fi anuale sau perene. Dintre cele anuale, amintim Coreopsis drummondii, care nu depăşeşte 30 cm înălţime şi are flori galbene cu pete maro la bază. Altă specie extrem de populară este Coreopsis lanceolata, care are aspect de tufă şi înălţimea de aproximativ 40 cm. Florile sale galben-aurii ne bucură ochii de la sfârşitul primăverii şi până la jumătatea verii. Nu trebuie uitată nici Coreopsis tinctoria, care are flori mici, galbene, cu cercuri cafenii în mijloc, dispuse în capsule terminale şi având soiuri pitice, cu flori cu petale răsucite. Dintre tipurile perene, amintim Coreopsis grandiflora, un sortiment originar din America de Nord, cu flori galbene. Aceeaşi culoare o întâlnim şi la Coreopsis verticillata, care atinge înălţimi de până la 60 cm. Galbenul este înlocuit de roz în cazul tufelor de Coreopsis rosea, care nu depăşeşte 60 cm înălţime şi are flori în formă de capitul.

Cultivare

Se planteaza intr-un loc in care sa poata beneficia de lumina directa a soarelui, in sol moale si afanat. Daca plantele sunt cultivate in vase, in apa de udat se adauga un fertilizant lichid la fiecare 15 zile.

Reproducere: Speciile anuale se inmultesc prin insamantare, toamna sau primavara, direct in gradina. Speciile perene se pot inmultii prin divizarea tufelor, toamna sau primavara.

Pericole

Planta poate fi atacata uneori de oidium care poate fi combatut prin tratarea cu sulf diluat in apa de udat. In cazul in care este infestata cu paduchi, se intervine asupra plantei cu un insecticid.

Specii si soiuri
Anuale:
Coreopsis drummondii, nu depaseste 30 de cm inaltime si are flori galbene cu pete maro la baza.
Coreopsis lanceloata, are aspect de tufa inalta de aproximativ 40 de cm, cu flori galben- aurii de la sfarsitul primaverii pana la jumatatea verii.
Coreopsis tinctoria, are flori ligulate galbene cu pete maro la baza.
Perene:
Coreopsis grandiflora, originara din America de Nord, cu flori galbene.
Coreopsis rosea, nu depaseste 60 de cm inaltime si are flori sub forma de capitul roz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu