joi, 5 august 2010

BOUVARDIA


Denumire stiintifica : Bouvardia ternifolia

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Gentianales
Familia : Rubiaceae
Genul : Bouvardia
Origine: Mexic
Descriere

Bouvardia a fost numita dupa francezul Charles Bouvard, doctorul personal al regelui Louis al XIII-lea si director al Gradinii Regale din acele timpuri.
Bouvardia nu este o planta obisnuita. Daca o studiati indeaproape veti vedea ca are flori tubulare, asezate in grupuri marginite de frunze, la capatul unei tulpini lungi. Fiecare tulpina pare un mic buchet de flori intens colorate. Florile au un parfum delicat, forma de stele simple sau duble si pot dura 1-2 saptamani. Frunzele sunt ascutite, de culoare verde deschis. Bouvardia poate fi alba, roz sau rosie.

Descriere:
Bouvardia este o planta perena lemnoasa sau semilemnoasa, la moda in Vest, ale carei radacini sunt destul de firave. Cele mai solicitate varietati sunt cele de culoare roz si alb, iar cele rosii doar in proportie de 1-6%.

Gabarit:

60 cm – 150 cm

Ingrijire si cultivare
Exista mai multe varietati de Bouvardia, printre care si hibrizi. Planta se inmulteste cel mai bine prin butasi prelevati in aprilie si asezati intr-un loc cald, acoperiti (cu o jumatate de sticla de plastic, gaurita pentru a intra aerul). Cand tulpina a prins radacini trebuie plantata, singura, intr-un ghiveci cu diametrul de 8 cm; trebuie sa folositi un amestec de turba cu pamant lutos, amestecat cu 1/4 compost din frunze si putin nisip. Ghiveciul trebuie mentinut noaptea la o temperatura de 21 grade Celsius si ziua la maxim 26 de grade. Nu se lasa in plin soare.

Rupeti varfurile lastarilor daca doriti ca Bouvardia sa capete aspect de tufa si pe masura ce se dezvolta e posibil sa fie nevoie sa o transplantati in ghivece cu 16-17 cm diametru. Dupa mijlocul verii, mutati planta intr-un loc racoros, bine aerisit, spatios, unde e bine sa o lasati pana la mijlocul lunii septembrie, cand trebuie mutata in casa. Bouvardia, ca si alte plante, daca sunt tinute noaptea la 21 de grade Celsius si ziua la o temperatura cu cateva grade mai mult, pot inflori si in afara sezonului. Alte specii de Bouvardia au nevoie numai de caldura pentru a inflori continuu pe perioada iernii si primaverii.

Bouvardia taiata este sensibila la etilena. Cand lucrati cu lastari de Bouvardia, spalati tulpina si plasati-o intr-o apa amestecata cu fertilizator pentru flori. Ca floare taiata, planta rezista 7-14 zile. Fertilizatorul din apa previne contaminarea taieturilor de la tulpina cu bacterii; daca mai adaugati si zahar in apa veti grabi deschiderea bobocilor si culorile vor fi mai intense.

Tulpinile trebuie taiate in panta, cu un cutit ascutit. Bouvardia este foarte sensibila in ceea ce priveste apa (ca floare de glastra) si udarea (ca planta de ghiveci), asa ca nu terbuie sa o lasati niciodata fara acest element important. Daca nu puteti amesteca apa din glastra cu fertilizator, atunci taiati frecvent tulpinile si inlaturati foliajul excesiv.


Lumina si temperatura:
Are nevoie de lumina si caldura preferand o expunere estica, sudica sau vestica, ii place soarele dar tolereaza si umbra in functie de varietate. Daca se asigura conditiile necesare ea poate inflori si in afara sezonului. Se poate creste pe un balcon sau o terasa dar se aduce in casa cand temperatura scade. Cand planta este inflorita are nevoie de o temperatura de 16 - 18 grade C.

Frunze, Flori, Fructe:
Are forma de tufa cu frunze ascutite de culoare verde inchis. Florile sunt tubulare, asezate in grupuri marginite de frunze la capatul unei tulpini lungi si au un parfum delicat. Au forma de stea cu petale simple sau duble si dureaza cam 2 saptamani. Florile pot fi de culoare alba, roz, rosu si incep sa apara la sfarsitul lunii august (cam la 10 - 12 luni de la plantare), perioada de inflorire fiind de 1 luna, dar poate avea loc si o a doua inflorire in perioada octombrie - ianuarie. La anumiti hibrizi florile acopera in totalitate planta. Fructul se prezinta sub forma de capsula.

Solul:
Are nevoie de un sol cu structura aerata, cu drenaj bun, format din turba cu pamant lutos, amestecat cu 1/4 compost din frunze si putin nisip, cu un PH de 5,5 - 6,5. In cazul in care PH este mai mare de 7 apar carente de Fier si Magneziu. Solul se imbunatateste cu frunze de conifere si mranita. Ghiveciul se schimba in fiecare an, primavara.

Udarea:
Planta se uda regulat dar cu moderatie deoarece o cantitate prea mare de apa poate duce la putrezirea radacinilor. Pamantul nu trebuie lasat sa se usuce intre 2 udari. Iarna udarea se rareste.

Ingrasaminte:
Bouvardia este o planta care are nevoie de ingrasamant. In perioada de crestere i se administreaza azot, inaintea infloririi are nevoie de fosfor si potasiu sau i se poate administra NPK 21-7-21 de 2-3 ori pe luna in perioada de vegetatie.

Inmultire:
Planta se inmulteste cel mai bine prin butasi ierbacei prelevati in aprilie si asezati intr-un loc cald, acoperiti cu un pet. Dupa ce se formeaza radacina, aproximativ 3 saptamani, se muta planta intr-un ghiveci si se evita actiunea directa a razelor soarelui, pastrandu-se o temperatura de 25 grade C in substrat si 20 - 22 grade C in atmosfera. Dupa inradacinare, pentru design, se planteaza 4 -5 lastari intr-un singur ghiveci.

Conditii de iernare:
Bouvardia se tine iarna in repaus, la o temperatura de 5 - 8 grade C dupa care are nevoie de o crestere a temperaturii pana la 13 - 16 grade in perioada de vegetatie.

Boli si daunatori:
Bouvardia este sensibila la atacul musculitelor albe si tripsilor, care se distrug prin stropiri cu Decis 0,05%, paduchilor verzi, cu Sinoratox 0.1% si paianjenilor care se combat cu acaricide. Dintre problemele acestei plante se poate aminti Rhizoctonia, care provoaca putrezirea radacinii, si Pythium. Aceasta ultima ciuperca este deosebit de grava deoarece produce daune insemnate si uneori chiar moartea plantei. Pentru prevenire este necesara o dezinfectie termica a solului si, dupa cum bine se stie, evitarea excesului de umiditate sau de udare abundenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu