joi, 5 august 2010

BRUNFELSIA


Familie: Solanaceae
Denumire populara: Ieri-azi-maine, Dimineata-seara-noaptea
Origine: zonele impadurite din Brazilia
Aspect: tufa
Inaltime: 1,2-1,8 m
Expunere: se dezvolta cel mai bine in plin soare, dar are nevoie si de umbra pentru a fi protejata de soarele puternic de amiaza; partial umbra
Udare: regulata; nu lasati pamantul sa se usuce complet, dar nici nu exagerati
Culoare florilor: schimbatoare; alb-albastru-violet
Perioada de inflorire: continuu, daca are conditii propice

Descriere
Cand se deschid, florile sunt purpurii, apoi devin de culoarea levanticai si in cele din urma albe - se poate spune deci ca Brunfelsia este o planta deosebita; de la culoarea schimbatoare vine si numele de Ieri-azi-maine. Florile sunt relativ mici, asemanatoare ca forma cu panselutele; au gat alb, in jur de 5 cm diametru si apar in grupuri de pana la 10, pe toata suprafata arbustului.

Florile de Brunfelsia, de toate cele trei culori, sunt prezente din primavara pana la sfarsitul verii. Brunfelsia sau Ieri-azi-maine, poate atinge chiar si 2,4 m inaltime, cu un diametru de 0,6 - 1,5 cm. Frunzele sunt fine, de 8 - 16 cm lungime, de culoare verde pe partea superioara si verde pal pe interior.

Ingrijire si cultivare
Brunfelsia poate fi cultivata in ghiveci, mai ales ca trebuie adusa in casa cand temperaturile scad. Prin taieri formative poare fi mentinuta la cel mult 60 - 90 cm inaltime. In zonele cu clima mai blanda, Brunfelsia este o tufa extrem de atractiva, folosita in borduri sau straturi de flori.

Transplantarea este necesara, dar se face numai dupa ce planta nu mai infloreste. Cel mai bun amestec de compost este format din 2 parti pamant lutos, 1 parte compost de frunze si 1 parte nisip. Dupa ce florile s-au ofilit, ramurile trebuie taiate la jumatate din lungimea lor. Foliajul trebuie stropit cu apa pentru a incuraja cresterea altor lastari noi; cand acestia au in jur de 1,5 - 2 cm lungime, se pot rupe de pe planta-mama si planta separat. Varfurile ramurilor tinere trebuie ciupite pentru a incuraja ramificarea. Dupa ce lastarii au prins radacini, pot fi tratati cu fertilizator lichid in prima perioada a devoltarii. Pastrati umiditatea atmosferica stropind pamantul din ghiveci, tulpina si foliajul. Vara Brunfelsia are nevoie de multa apa; iarna cantitatea scade.

Inmultire
Brunfelsia sau Ieri-azi-maine se inmulteste foarte usor prin lastarii nou aparuti; acestia trebuie rupti primavara sau vara si trebuie sa aiba cel putin 5 cm lungime.

Specii

Brunfelsia calycina
Este originara din Brazilia. Tulpinile se ramifica de la baza. Pedunculul frunzei este scurt iar frunza este de un verde stralucitor. Florile apar la axila frunzelor sau in varful tulpinilor, din aprilie si pana in august. Floarea are "ochi" alb si isi schimba culoarea de la mov la lila si alb in functie de maturitate (florile abia deschise sunt move). Aceasta varietate ajunge la 60-70 cm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu