joi, 5 august 2010

DATURA


Denumire stiintifica : Datura stramonium

Denumire populara : Ciumafaie

Familie : Solanaceae

Ordin : Solanales

Descriere
Datorita originii sale tropicale-America tropicala - se dezvolta bine intr-o sera sau pe o veranda. Planta se manevreaza cu deosebita atentie pentru ca seva sa contine un alcaloid foarte toxic. Infloreste din iunie si pana in august, florile avand nuante Datura este o specie anuala, cu aspect carnos care poate atinge o inaltime de 0.5 - 1.2 m.

Utilizarea traditionala a speciilor Datura este cunoscuta din diferite parti ale Americii de Nord si de Sud, Africii și Europei.

Datura este o planta extrem de rezistenta:un experiment efectuat pe seminte vechi de 40 de ani a avut ca rezultat germinarea in proportie de 90%.Desi "arborii" Datura (speciile brugmansia)au fost clasificati pe vremuri de botanisti ca apartinand familiei Datura,este in general acceptat faptul ca ei constituie un gen distinct. Alcaloizii parasimpatico-mimetici existenti in mod tipic in alte plante psihoactive din familia Solanaceae-atropina,hiosciamina si scopolamina-sunt prezenti si in diferitele specii de Datura.

Concentratia cea mai mare de alcaloizi se gaseste in radacina.


Exista numeroase relatari despre efectele extrem de puternice si adesea periculoase ale acestor plante.O doza mare poate duce la o stare de intoxicatie ce poate dura zile intregi;exista relatari cum ca efectele au persistat timp de douazeci de zile!

Denumirea generica Datura deriva din cuvantul indian dhatura sau dhattura.In India,Dhat este numele unei otravuri preparate din aceasta planta,iar Dhatureas,numele unei bande criminale care folosea acea otrava pentru a si ameti victimele.

Charles Heiser,botanist specializat in plantele solanacee,relateaza ca Linaeus,cel care a acceptat denumirea,voia totusi sa i gaseasca o radacina latina,oricat de indirecta,si astfel s a hotarat pentru dare ( a da)pe motiv ca planta se administra celor cu potenta redusa.

Planta le era cunoscuta ,de asemenea,grecilor si romanilor. Dioscorides consemneaza cunostintele raspandite despre aceasta planta si proprietatile ei psihoactive cu aproape doua mii de ani in urma.Daca radacina este bauta intr un "dragm"(de la care provine vechea unitate de masura a greutatii numita dragm)de vin,provoaca "fantezii nu tocmai neplacute".

delicate de la alb la roz si de la galben la portocaliu.

Cultivare : Genul datura are nevoie de un mediu cald sub actiunea directa a razelor solare. Vara se uda la fiecare doua zile, in perioada de vegetatie adaugand odata la doua saptamani un ingrasamant lichid la apa de udat. Din septembrie pana in aprilie se raresc udarile. Tot in septembrie este indicat sa se ajusteze ramurile plantei. Toamna si iarna planta trebuie protejata de temperaturi scazute.

Reproducere : Se inmulteste prin butasi semilemnosi cu lungimea de 15-18 cm obtinuti in luna mai. Se unge locul taieturii cu rizogeni si se planteaza intr-un compos alcatuit din turba si nisip in parti egale. Se pastreaza la umbra, dar intr-un loc cald, la o temperatura de aptox. 24 0C si se mentine pamantul umed pana la aparitia radacinilor.

Pericole : In lunile mai calde planta poate fi afectata de Coccinella fainoasa, cand trebuie tratata cu uleiuri albe activate cu esteri fosforici, in perioada de iarna cand planta nu are frunze.


Atentie ! : Datura contine o serie de alcaloizi foarte toxici pentru om, de aceea este indicat sa va spalati pe maini dupa ce ati atins frunzele daturei. Dintre substantele periculoase, merita amintite atropina si scopolamina. In cazul ingerarii accidentale, simptomele sunt dezorientare, pierderea memoriei, stari de agitatie care se pot finaliza prin stop cardiac.

Specii si soiuri:

  • Datura stramonium
    * Datura arborea
    * Datura aurea
    * Datura candida
    * Datura discolor
    * Datura dolichocarpa
    * Datura fatuosa
    * Datura ferox
    * Datura indica
    * Datura metel
    * Datura meteloides
    * Datura sanguinea
    * Datura suaveolens
    * Datura tatula
    * Datura vulcanicola
    * Datura willemsi

Curiozitati :

În cultura americană este folosită de mii de ani ca plantă medicinală, ca de exemplu cu fumul de la frunze uscate de ciumăfaie se alinau crizele de astm. Era folosită şi ca stupefiant de preoţii Zuni din America de Nord la slujbele religioase cu scopul de a putea lua contactul cu zeii sau la identificarea hoţilor. Planta este adusă în Europa ca să servească la prepararea alifiilor pentru vrajitoare. Datura mai era folosită în Europa ca afrodiziac, iar în China şi Peru se punea în bere. În prezent se foloseşte datorită florilor frumoase ca plantă de ornament, find frecvent confundată cu Brugmansia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu