joi, 5 august 2010

CAMELLIA


Familia : Theaceae

Ordin : Erycales

Ingrengatura : Magnoliophyta

Origine : regiunile tropicale si subtropicale ale Asiei de S-E, China si Japonia

Camelia este o planta perfecta pentru gradina. Se dezvolta bine la umbra si in pamant fara calcar, imbogatit cu compost de frunze uscate. Florile sunt: rosii, roz, albe, simple ( cu 5 petale ce au in mijloc stamine galbene, duble ( mai mult de 20 de petale si nu au staminele vizibile) sau semiduble.
Cea mai cunoscuta este specia Camellia japonica, cu numeroase varietati.

Cultivare.

Cameliile se sadesc intr-un compost format din 4 parti humus fara calciu, 2 parti de turba, 1 parte nisip grosier.
Perioada cea mai indicata pentru sadirea cameliilor este sfarsitul verii.

Prima transplantare se face dupa 2-3 ani, iar urmatoarea, de fiecare data cand radacinile umplu ghiveciul.

Sadirea definitiva se face intr-un vas cu diametrul de aproximativ 45 cm, in care, la inceputul fiecarei veri, se va inlocui un strat de 2,5 cm de la suprafata compostului cu un amestec de humus maruntit si ingrasamant.

Din iunie pana la jumatatea lui august se poate folosi un fertilizant pus in apa cu care udati, o data la trei saptamani.

Rariti mugurii la inceperea perioadei de administrare a ingrasamintelor.

In timpul infloririi cameliile se uda moderat. Imediat ce se ofilesc, florile uscate trebuie inlaturate. In timpul iernii se protejeaza cu o panza groasa de canepa fixata pe o armatura solida.
Cameliile trebuie plantate in locuri adapostite de vanturi.

Lumina si temperatura:
Camellia este considerata o planta dificila din punct de vedere al conditiilor de mediu, in special cele culltivate in ghiveci isi merita acest "renume". Retineti ca in nici un caz camellia nu este o planta de interior. Daca iarna poate sta la 5 max 10 grade pe timpul verii intr-un balcon inchis nu va avea suficienta racoare si ventilatie si va muri.
Cerintele de lumina variaza in functie de varietate. Majoritatea camellilor sunt iubitoare de lumina puternica dar filtrata - amplasamentul ideal este considerat a fi sub copacii inalti. O orientare nord-vestica este de asemenea recomandata. Camellile sasanqua sunt in schimb iubitoare de soare direct si sunt fericite cand au cateva ore de soare "bland" zilnic.

Flori, frunze, fructe:


In functie de varietati, florile au aspectul unui trandafir, de diferite marimi, colorate in nuante variate de la alb, trecand prin roz pal, ciclamen si ajungand la zeci de nuante de rosu, simple sau cu mai multe randuri de petale, cu margine simpla sau ondulata. De cativa ani a fost descoperita si o camellie galbena dar pana la cultivarea ei si a unor hibrizi derivati pe scara larga in pepiniere va mai dura ceva timp, din pacate...
Speciile salbatice au flori simple alb, roz, corai, cu stamine galbene.
Camellile infloresc de la inceputul lunii octombrie pana in mai. Cele mai timpurii sunt camellile sasanqua.
Floarea cameliei poate dura in conditii optime pana la cateva saptamani. Marimea florilor este la fel de variata – de la flori mici (3/4 cm) la flori mari, (10 si chiar 14 cm). Frunzele sunt verzi, lucioase, alternate, simple, groase, cu aspect cerat . Fructul este o capsula uscata, impartita in 1 - 5 compartimente, fiecare are 1-8 seminte.

Substratul de cultura
Trebuie sa fie usor acid, fibros, hranitor, bine drenat (amestec de turba, pamant de frunze, ace de brad, nisip si scoarta de pin). Un sol foarte calcaros si o apa dura duc la decolorarea frunzelor (deficitului de fier) si chiar la moartea plantei.

Udarea:
Apa se administreaza moderat, dar trebuie sa avem grija ca niciodata sa nu lasam pamantul uscat complet. Nu tolereaza uscaciunea dupa cum nu tolereaza nici “picioarele reci si ude” Apa pe care o folosim sa fie “la temperatura camerei” si necalcaroasa.

Aerul:
Trebuie sa fie umed. Nu tolereaza uscaciunea nici in sol nici in aer. Pentru o ridicare a umiditatii mediului, putem pune ghiveciul pe un pat de pietris special, umed continuu.

Ingrãsãminte:
Pentru o scurta perioada de timp se pot aplica ingarsaminte sub forma de solutii 0,1 % cu reactie acida, bilunar. Perioada de administrare a ingrasamintelor trebuie sa corespunda cu cea de crestere intensa. Nu se aplica ingrasaminte in perioada “ de somn” – dupa formarea bobocilor si pana la reluarea ciclului vegetativ (dupa terminarea perioadei de inflorire).

Reproducere.

Inmultirea se face prin: butasire, marcotaj, divizare.

Butasirea este potrivita pentru cameliile cultivate in gradina., Camelia fiind perfecta si pentru balcon.

La sfarsitul verii, inceputul toamnei, se sapa un sant adanc de 8-10 cm, se alege un lastar flexibil de la baza plantei si se introduce in santulet indoindu-l si facandu-l sa iasa cu varful din pamant. Se preseaza pamantul si se fixeaza lastarul cu o nuia. Noi lastari apar dupa 18-24 luni. In acel moment butasul se separa de planta-mama.

Marcotajul se face la jumatatea verii sau la sfarsitul verii; se aleg tulpini lungi de 8-10 cm. Tratati taietura cu o pulbere pe baza de hormoni rizogeni si puneti crengutele intr-un compost de turba si nisip in parti egale, la adancimea de 4-5 cm. Vasele se pun intr-o ladita de reproducere la temperatura de circa 13 grade. Cand apar radacinile transplantati lastarii in vase separate, de 8 cm diametru.

Precautii. Cameliile pot fi atacate de cosenile. Partile infestate se trateaza folosind o pensula muiata in alcool metilic.

Boli si dãunãtori:
In functie de varietate si camellia isi are “inamicii” sai.
Cel mai redutabil este considerat a fi Glomerella cingulata – aceasta ciuperca provoaca cangrenarea frunzelor si crengilor. Este o boala foarte grava, pentru a evita raspandirea ei la intreaga planta se inlatura frunzele si crengile afectate si trateaza cu o solutie de tiofanat – metil ( pe piata romaneasca il gasim sub denumirea comerciala Topsin® AL 70 PU ). Atentia la dezinfectarea instrumentelor de gradinarit.

Curiozitati

Se zice că a existat un botanist evreu, tocmai în secolul VIII, Georg Joseph Kamel (cu numele latin Gregorius Josephus Camellus), care a transportat această plantă din Filipine în Europa şi în onoarea sa a fost denumită camelia.

Camellia Japonica


Camelia sau trandafirul japonez este o planta decorativa foarte apreciata pentru frunzisul persistent, verde stralucitor si florile mari, simple sau involte, colorate in diverse nuante de rosu, violet, roz, alb.

Planta inregistreaza cresteri vegetative din primavara pana in luna august, cand are loc si formarea mugurilor floriferi. Dupa formarea bobocilor este bine ca planta sa dispuna de un loc racoros(10°C).

Inflorirea se petrece in timpul iernii sau al primaverii. Bobocii cad repede daca in aceasta etapa camelia - camellia japonica este miscata.

In general, camelia se simte bine in camere racoroase, departe de orice sursa de caldura. De asemenea, ea are nevoie de multa lumina, dar fara soare direct care provoaca arsuri pe frunzele si lastarii tineri.

Apa nu trebuie sa-i lipseasca niciodata. Camelia se pulverizeaza frecvent cu apa cat mai curata pentru a nu se pata frunzele in urma depunerii sarurilor.

Substratul de cultura se alcatuieste din turba, pamant de frunze si sol necalcaros, planta fiind acidofila. Primavara si vara se fertilizeaza de doua ori pe luna cu ingrasaminte minerale in concentratie redusa (0,1%).

Dupa inflorire se aplica o taiere de curatire a plantei si de corectare a formei ei. La interval de 3-5 ani, primavara (dupa inflorire), Camellia japonica se transplanteaza intr-un vas ceva mai mare. in fiecare an, insa, primavara devreme, se inlocuieste pamantul de la suprafata, pe o adancime de 2-4 cm, cu altul proaspat.

Camelia se obtine din butasi, trecuti usor de faza erbacee, facuti in august-septembrie sau primavara. Inradacinarea lor dureaza 6-8 saptamani. Camelia se pot realiza si din seminte.

Camellia sasanqua


Camellia Crăciun (Camellia sasanqua) este o specie de nativ Camellia din pădurile veşnic verzi de coastă din Japonia de sud, în Shikoku, Kyushu şi multe alte insule minore în sud până în Okinawa. De obicei, este intalnita la o altitudine de 900 de metri.
Este un arbust peren în creştere până la 5 m înălţime. Frunzele sunt largi eliptice, 3-7 cm lungime şi 1.2-3 cm largi, cu o margini fin zimţate. Florile sunt de 5-7 cm in diametru, cu 5-8 petale roz deschis spre roz inchis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu