vineri, 6 august 2010

MONSTERA DELICIOSA (PHILODENDRON PERTUSUM)




Denumire populara: philodendron cu frunza rupta
Familie: Araceae
Origine: America Centrala, Mexic
Expunere: partial umbra
Sol: pH 5,6-6,0 (acid), 6,1-6,5 (usor acid), 6,6-7,5 (neutru)

Descriere
Are frunze verzi, lucioase, pinate si perforate, cu gauri lunguiete. Frunzele ating chiar si 1 metru lungime, iar petiolul poate atinge chiar si 10 metri in mediul natural. Tulpina este scurta si noduroasa, cu radacini aeriene (ca la cordyline) cu ajutorul carora se sprijina planta pe masura ce creste. Florile sunt asemanatoare cu cele de spathifillium, numai ca mult mai mari, putand ajunge pana la 30 cm lungime. Spandixul are aproape 25 cm lungime si cand se matureaza este consumat ca fruct in unele zone - se spune despre el ca are o aroma placuta, iar gustul este un amestec intre banana si ananas.

Ingrijire si cultivare
Monstera deliciosa sau philodendron cu frunza rupta, cum i se mai spune, trebuie asezata intr-un loc cu umbra partiala sau in care sa primeasca lumina filtrata. Pamantul din ghiveci trebuie sa fie un amestec de 2 parti turba si muschi, 2 parti pamant lutos si 1 parte nisip sau perlita si, pentru ca monstera sa se dezvolte optim, trebuie tinut umed. Planta rebuie tratata cu un fertilizator lichid, saptamanal in perioada de dezvoltare, adica primavara si vara. Cum tulpina si frunzele sunt viguroase, trebuie legate de un suport pentru a nu se rupe. Oricum, tendinta plantei este sa prinda dimensiuni destul de mari, asa ca ii puteti taia din varf pentru a-i incetini cresterea; in plus, dezvoltarea poate fi incetinita si daca ii dati mai putina apa.

Monstera deliciosa trebuie transplantata intr-un ghiveci nou in fiecare an.

Planta tolereaza aerul uscat si semi-umbra mai bine decat majoritatea plantelor. Cu toate acestea, cand aerul este foarte uscat, e bine sa stropiti foliajul cu apa. Frunzele trebuie sterse de praf cu o carpa umeda, iar radacinile aeriene trebuie indreptate spre pamant pentru a sprijini mai bine planta. Iarna se uda mai rar.

In ceeea ce priveste rezistenta la temperaturi scazute, monstera deliciosa nu trebuie expusa la mai putin de 10 C iarna sau 12,7 C in noptile de vara. Temperaturile propice pentru dezvoltarea plantei sunt de 20-23,9 C.

Inmultire
Monstera deliciosa se inmulteste cel mai rapid prin butasi din tulpina. Acestia trebuie sa aiba radacini aeriene. Prelevarea butasilor si plantarea lor in alte ghivece sunt operatii de se pot face in orice perioada a anului.


- Monstera deliciosa este o planta recomandata in feng shui.

Este foarte des intalnita in spatiul locuintelor sau in birouri, datorita rezistentei sale crescute in conditii foarte diferite si faptului ca se afla in permanenta in stare de vegetatie. Este versiunea captiva a unei plante care serpuieste prin padurile tropicale.

In America de Sud si Centrala aceasta planta isi incepe viata rasarind dintr-o samanta minuscula, de pe solul padurii. Zveltul rasad de frunze micute creste apoi la umbra, cautand un copac pe care sa se urce. In timp ce urca isi schimba forma: tulpina se ingroasa si din ea ies frunze ca niste monede, care se lipesc de copac. Pe masura ce se inalta aceste frunze se maresc, iar coditele lor se lungesc. Astef, cand ajung in varful copacului, au marimea unei farfurii si sunt gaurite asemenea unei bucati de svaiter - de unde si denumirea populara a platei.

Dupa o vreme, Monstera deliciosa coboara pe trunchiul copacului. Frunzele se micsoreaza si, cand planta atinge solul, isi cauta un alt arbore care sa o gazduiasca. Pe masura ce se repeta acest ciclu portiunea cea mai veche a plantei svaiter moare, in timp ce partea tanara continua sa creasca si sa repete acest circuit.

Are o tulpina scurta si noduroasa, cu radacini aeriene, cu ajutorul carora planta se sprijina pe masura ce creste; fruzele sunt mari, pieloase, de culoare verde inchis, crestate si perforate pe margini, lungi de 25-90 cm si late de 25-75 cm. In mediul sau natural, planta infloreste si produce fructe comestibile . In cultura artificiala, plantele tinere se pot conduce pe tutori de cocos, pe verticala. Fructele, lungi de circa 25 cm. si cu un diametru de 3-4 cm., sunt asemanatoare papusoilor de porumb. Cand planta infloreste pentru prima oara, fructele contin atat de mult acid oxalic, incat sunt otravitoare, cauzand imediat iritatii si aparitia de basici dureroase, mancarimi, galme sau pierderea vocii. Dureaza cativa ani pana cand fructele se coc si deven inofesive. Dupa ce se matureaza fructele sunt consumate de oameni in unele zone - se spune despre ca au o aroma placuta, iar gustul este un amestec intre banana si ananas.

In conditii artificiale, Monstera deliciosa trebuie asezata intr-un loc cu umbra partiala sau in care sa primeasca lumina filtrata. Pamantul din ghiveci trebuie sa fie un amestec de 2 parti turba si muschi, 2 parti pamant lutos si 1 parte nisip sau perlita, si trebuie tinut in permanenta umed. Primavara si vara, adica in perioada de dezvoltare, planta rebuie tratata cu un fertilizator lichid, saptamanal. Avand tulpina si frunzele viguroase este nevoie sa fie legate de un suport, astfel incat sa nu se rupa. Pentru a nu creste excesiv de mult, i se taie periodic varfurile sau i se pune mai putina apa.


Monstera deliciosa sau "Philodendron pertusum" este o planta intalnita aproape in fiecare interior. Originara din sudul Mexicului si guatemala, prezenta ei induce negresit o atmosfera tropicala.

Vesnic verde, este o planta cataratoare care poate sa atinga chiar si in conditii artificiale 3-4 m inaltime. Radacinile aeriene o ajuta sa se sustina pe copacii - gazda si cresc lungi, ajungand sa se tarasca pe sol.

Este inconfundabila datorita frunzelor mari, pieloase, verde inchis, crestate si perforate pe margini. Frunzele tinere nu sunt crestate si au o culoare verde-deschis si forma de inima. Crestarile si perforatiile frunzelor adulte au rolul de a reduce rezistenta frunzei la vant, atunci cand planta depaseste ca inaltime copacul-gazda.

In mediul sau natural planta infloreste si produce fructe comestibile. In cultura artificiala, plantele tinere se pot conduce pe tutori de cocos, pe verticala.

Prefera lumina filtrata, fara soare direct (in caz contrar i se ard frunzele).
Se uda moderat, fara a se lasa pamantul sa se usuce intre doua udari, preferand mai degraba aport constant de apa.

Nu este sensibila la umiditatea aerului; pulverizarea nu este necesara. Atat din motive estetice cat si de igiena a plantei, frunzele mari, lucioase, necesita a fi spalate periodic cu o carpa moale cu apa calduta, iar apoi sterse pentru a nu pastra urme de stropi de apa. Necesita sol bogat in substante organice.
Se inmulteste prin butasi.

Monstera, desi privita uneori ca fiind o planta demodata, ramane totusi o planta deosebit de decorativa, foarte rezistenta, si poate fi un "tovaras" pe termen lung, foarte putin pretentios.

Nu uitati: orice spatiu interior in care ne petrecem mai mult de o ora pe zi este necesar sa fie ambientat cu plante naturale decorative, pentru o calitate mai buna a aerului pe care il respiram si pentru o atmosfera mai buna a mediului in care stam.

Aceasta pentru ca plantele naturale purifica aerul de noxe (praf, emisii chimice din mobilier si mocheta), combat uscaciunea aerului, maresc randamentul in munca prin senzatia de confort pe care o induc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu