joi, 5 august 2010

BRASSICA


Denumire populara: varza ornamentala
Familie: Brassicaceae
Origine: Europa si Asia
Tip de planta: anuala si bianuala
Inaltime: 30-60 cm
Diametru: 60 cm - 1,8 m
Expunere: plin soare sau partial umbra
Pamant: umed, usor drenabil, fertil
Udare: regulata, pentru dezvoltarea optima a plantei

Cultivare:
Daca doriti sa aveti o pata de culoare in gradina dvs. pe perioada toamna-iarna, varza ornamentala este alegerea perfecta.
Aceasta este o planta cultivata in gradini mai ales pentru foliajul sau extraordinar. Ii ii plac temperaturile scazute (rezista chiar si la -6C) si de aceea este bine sa o plantati la inceputul toamnei, pentru a o feri de caldura excesiva din timpul verii. Mai mult, culoarea lor va deveni si mai vie odata cu inghetul si temperaturile si mai scazute, de pana la -10C.

Speciile pitice cresc in grupuri. Frunzele lor incretite au de obicei nuante de albastru-verde. Uneori, in zonele cu clima rece, plantele intra in stagnare toamna tarziu si reincep sa creasca primavara devreme.
Speciile normale se dezvolta mai mult, atat in inaltime, cat si in diametru. Frunzele lor nu sunt asa de atragatoare ca cele ale speciilor pitice.

Cand incepeti cultivarea verzei ornamentale este cel mai bine sa plantati semintele direct in locul unde vreti sa ramana. Perioada perfecta de insamntare depinde de o serie de factori, dar in general se recomanda ca semintele sa fie sadite cu 6-10 saptamani inainte de primul inghet, pe randuri la 45-60 cm distanta, si cu 15 cm distanta intre cuiburi si se acopera cu un strat usor de pamant (NU acoperiti cu mult pamant, pentru ca semintele au nevoie de lumina pentru a inmuguri). Pe perioada germinarii, udati moderat. Dupa 1-2 saptamani de la insamantare apar noile plante; cand ajung sa fie inalte de 7 cm, se raresc, lasand firele mai puternice.

Desi poate fi crescuta si in casa in orice perioada a anului, daca nu este expusa la temperaturi scazute, varza ornamentala nu va avea o coloratura deosebita. Daca totusi doriti sa o cultivati ca planta de interior, este recomandabil sa saditi semintele direct intr-un ghiveci de 15-20 cm, pentru a evita problemele legate de transplantare. Dupa sadire, puneti ghiveciul in frigider pentru 3 zile pentru a grabi germinarea (optional).


Inmultire: prin seminte, toamna devreme. Planta creste repede, in cam 60-120 de zile de la insamantare, in functie de temperatura aerului si de specie.

Pericole: Desi varza ornamentala este o planta rezistenta, punctul sau slab sunt frunzele, care pot fi atacate de daunatori, de obicei de afide si viermi. Daunele viermilor se observa mai greu la speciile de varza cu frunza incretita, asa ca aveti grija ce tip de specie alegeti.
Pentru a scadea riscul de imbolnavire a plantelor va oferim cateva sfaturi. In primul rand, incercati sa cultivati dvs. insiva planta, din seminte, sau sa o cumparati de la sere, caz in care puteti sa fiti siguri ca planta nu este infectata inainte de a o planta. Apoi asigurati-va ca pamantul in care o plantati este bogat in humus si este usor drenabil. Nu uitati ca o planta sanatoasa are mai multe sanse sa invinga daunatorii. De asemenea, este bine sa practicati rotatia culturilor, pentru ca aceasi boala sau daunator sa nu apara in fiecare an.

Specii:
- pitice: Dwarf Blue Scotch
- inalte: Pentland Brigg, Siberian, Westlad, Winter

Brassica oleracea


Brassica oleracea sau varza Kale este un tip de varza de culoare verde ce difera de varza traditionala.

Aceasta specie de varza a fost cea mai populara in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, detinand toate cerintele nutitionale pentru cei care o consumau.

Varza Kale este considerata a fi o specie ce se apromie cel mai mult de varza salbatica decat de formele domesticite.

De obicei este crescuta in Europa de Nord si America. Unul dintre tipurile cele mai robuste creste foarte rar in zonele tropicale. Soiurile cele mai exotice se gasesc in climatele mai reci.

Aceasta varza este usor de crescut si daunatorii nu reusesc prea usor sa distruga culturile deoarece este foarte rezistenta.

Brassica oleracea, datorita vitaminelor si altor substante nutritive vitale precum calciul, luteina, vitaminele A, C, K, E, fierul, vitamina E, incetineste declinul performantei mentale ca urmare a procesului de imbatranire.

Mai contine si mangan, beta-caroten si vitamina C.

Varza brassica oleracea contine multi antioxidanti, consolideaza sistemul imunitar, este un scut foarte bun impotriva artritei reumatoide, iar fitochimicalele naturale pot oferi protectie impotriva cancerului.

Un studiu efectuat in 2004 releva ca sulforaphane ajuta la oprirea proliferarii celulelor care provoaca afectiuni precum cancerului la san.

Daca este consumata in mod regulat, varza Kale reduce sansa de dezvoltare a cataractei si diminueaza nivelurile de colesterol si zahar din sange.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu