joi, 5 august 2010

CEPHALOTUS FOLICULARIS


Familia : Cephalotaceae

Ordin : Oxalidales

Clasa : Magnoliopsida

Cephalotus este originar dintr-un colt mic din vestul Australiei si este o adevarata bijuterie in lumea plantelor carnivore, cel putin din punctul de vedere al colectionarilor. Motivul este faptul ca genul Cephalotaceae are numai o specie, Cephalotus follicularis, si nu are alte rude apropiate in regatul plantelor. Exista unele variatii in cadrul speciei, dar acestea tin de dimensiune si tipul de dezvoltare: unele au palnia-capcana de culoare rosie, mai ales atunci cand este asezata in plin soare, pe cand altele raman verzi in aceleasi conditii. Cand e asezat la lumina slaba, Cephalotus ramane verde.

Descriere
Cephalotus follicularis produce palnii-capcana lungi de 2-5 cm care sunt in general folosite pentru a atrage insectele taratoare; odata capturate, acestea nu mai pot iesi din structura bine pusa la punct a tecilor. La inceput, planta are un sistem de radacini fragile; in timp iasa, ele vor deveni rizomi subterani care vor produce alte plante la numai cativa centimetri de planta-mama. Tuburile care prind insectele apar pe planta incepand din primavara si pana toamna; iarna apar frunzele mici, plate. Florile se deschid pe ramuri inalte, ramificate, sunt mici (6 mm), albe si infloresc pe toata perioada verii; trebuie polenizate, fiecare facand cate 6-10 seminte.

Ingrijire si cultivare


Cephalotus provine dintr-un climat rece si nu ii place ca solul sa fie foarte cald, asadar e recomandabil sa aveti grija vara, pentru ca planta sa nu aiba de suferit. Este de preferat sa o tineti la umbra partiala si intr-un loc foarte bine ventilat.

Solul trebuie sa fie format din turba, sphagnum sau o combinatie cu cele doua. Cand este transplantata in alt ghiveci, planta trebuie manevrata cu multa grija, mai ales in zona radacinilor, pentru a nu se rupe. Dupa divizarea plantei, compostul trebuie ''spalat'' cu un fungicid sistemic. Odata ce s-a prins, Cephalotus este o planta destul de rezistenta si va tolera o paleta larga de conditii. Pentru a creste perfect (intr-un grup de 15 cm diametru si palnii de 5 cm), va trebuie sa creasca in conditii perfecte.

Iarna planta carnivora va pierde din frunze, dar primavara vor aparea unele noi.

Inmultirea
Cephalotus follicularis se inmulteste prin seminte, butasi sau divizare (a plantei sau radacinii). Planta este destul de sensibila si trebuie ingrijita cu atentie. Iarna frunzele se pot rupe pentru a i folosite ca butasi din care sa obtineti alta planta carnivora; frunzele trebuie indepartate cu grija de pe planta, in asa fel incat punctul in care frunza a fost prinsa de planta sa ramana intreg (de acolo va aparea o noua plantuta, in aproximativ sase luni).

Curiozitati

Planta a fost descoperita de Ferdinand Bauer si Wiliam Westall, prima ei referinta fiind la data de 1 ianuarie 1802.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu