joi, 5 august 2010

COSMOS ~FLUTURASI~


Denumire stiintifica: Cosmos

Denumiri comune: Fluturasi

Familie:Compositae (catalogat si in familia Asteraceae)

Origine: America de Sud, Mexic, Europa Centrala
Aspect: arbust, tufis
Perioada de inflorire: vara-toamna
Expunere: plin soare
Udare: medie

Plante ideale pentru gradina, cu flori sub forma de capitule, asemanatoare cu cele ale margaretelor, in culori de la alb la roz si de la galben la portocaliu. Infloresc de la inceputul verii pana la sfarsitul toamnei.

Aspect si prezentare: Sunt in general plante anuale, cu port semi-viguros, care incanta privirea cu florile lor mari, de cca 10 cm in diametru, in diverse nuante de roz, mov, galben sau chiar albe, asemanatoare celor de margarete, dar cu petale usor dantelate la extremitati. Au o crestere rapida, ajungand la maturitate la un metru, chiar 1,20 m inaltime.

Conditii de ingrijire/cultivare

Locul ideal de plantare este intr-un loc aerisit din gradina si foarte bine expus la soare. Sunt plante ce iubesc soarele, iar numarul si marimea florilor depind foarte mult de cantitatea de lumina primita. Desi tolereaza si semiumbra, pozitionarea lor in astfel de spatii va duce la dezvoltarea frunzisului in detrimentul florilor.

Caldura este si ea un factor cheie in formarea bobocilor. Desi se dezvolta bine intre 20 si 28 grade Celsius, totusi arsita verii nu le afecteaza prea mult, suportand usor chiar si peste 30 de grade.

Au nevoie de udari abundente, uscaciunea fiind principalul dusman al acestor plante. In stransa legatura cu necesarul de udare este si substratul in care se cultiva aceste flori. Ideal este un pamant bogat de gradina, care sa retina un pic apa. Daca solul este sarac, prea argilos, se recomanda imbunatatirea calitatii acestuia prin adaugarea unui strat de mranita, compost menajer, in general ingrasaminte naturale.

Plantele Cosmos nu sunt influentate radical de umiditatea atmosferica sau pH-ul solului, multumindu-se cu conditii din cele mai variate.

Inflorirea se desfasoara pe parcursul a doua anotimpuri � vara si toamna, Cosmos etalandu-si florile fragile, cu petale delicate asemanatoare unor aripi de fluturi.

Se inmulteste usor prin seminte. Perioada propice de insamantare pentru speciile anuale este primavara, dupa ultimul inghet, daca se seamana la loc direct in gradina, sau cu cateva saptamani inainte de ultimul inghet, daca se seamana in interior, in propagatoare incalzite. Rasadurile obtinute se transplanteaza in manunchi, la locul definitiv in gradina, pentru a forma tufe bogate.

Speciile perene se inmultesc prin divizarea tufelor. Varietatile viguroase se autoinsamanteaza.

Trucuri si sfaturi speciale: Plantutele se ciupesc in prima luna de la transplantare, pentru a stimula formarea de lastari si a obtine mai multe flori. Pentru ca formeaza tulpini fragile, puteti tutora tufele. Pentru a nu se apleca de greutate, le puteti sustine, legandu-le in manunchiuri mari.

Specii si varietati: C.bipinnatus, C.sulphureus (cu flori galbene), C.astrosanguineus (cu flori rosii).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu