joi, 5 august 2010

DRACAENA LUCKY BAMBOO ~BAMBUS NOROCOS~


In Occident, "bambusii cu noroc" tind deja sa inlocuiasca buchetele din flori taiate. Aceasta pentru ca ei se pastreaza tot in recipiente cu apa, dar au viata indelungata si isi pastreaza aspectul decorativ pe termen lung.

Bambusul este considerat a fi o planta ce aduce noroc daca tinem seama de principiile feng shui. In chineza, cuvintele "rugaciune" si "bambus" se aseamana foarte mult, existand credinta ca prezenta unui bambus in casa poate spori puterea rugaciunilor.

Regulile de care trebuie sa tineti cont atunci cand cumparati o astfel de planta (care nu este tocmai un "bambus", ci o specie de Dracaena - mai precis Dracaena sanderia), sunt acestea:

- verificati ca tulpina sa aiba cateva radacinute, daca il luati intr-un vas cu apa; daca il cumparati deja plantat in pamant, verificati ca acesta sa fie umed;
- tulpina are un aspect sanatos, fara leziuni;

Cel mai bine este sa alegeti plante cu 3 sau 8 crengute pentru ca acestea sunt numere norocoase in feng shui. Daca planta are 8 crengute, este bine ca doua dintre ele sa fie ondulate.

Planta se plaseaza la lumina intensa, cat mai aproape de fereastra, dar nu in soare direct. Puteti sa udati doar daca nivelul apei este mai mic de 50%. Daca umiditatea este mai mare, inca doua zile de la momentul cumpararii nu udati deloc. Astfel ii permiteti sa se adapteze la noul mediu. Atentie, unele varietati sunt toxice moderat pentru animale, tineti ghiveciul cat mai departe de locul de joaca al catelului sau pisicii care ar putea fi tentate sa morfoleasca noul decor.


Necesitatile lor de ingrijire sunt minime: tot ce trebuie sa faceti este sa le oferiti igienizare regulata, schimbarea apei din recipient saptamanal, lumina multa, fara soare direct. Nu este necesara fertilizarea. Lunar se scoate planta din vas, se spala sub jet de apa neagresiv atat radacinile, tulpinile cat si frunzele, se spala bine vasul si pietricelele din vas (daca exista) si se inlocuieste apa, reasezand apoi planta la loc.

Planta are o tulpina verde de cca 1 cm grosime, segmentata, care in mod normal creste vertical si produce unul sau mai multi lastari cu frunze. Tulpina se taie la inaltimea dorita si se sigileaza cu ceara, imediat deasupra mugurului lastarului, ceea ce va stopa cresterea sa si va favoriza cresterea lastarului.

Daca bambusul este plantat in ghiveci aveti grija sa nu il udati in exces, dar nici nu lasati solul sa se usuce in intregime. Pastrati-l putin umed.

Pentru ca planta sa aiba un aspect deosebit puteti lega crengutele cu panglica, dar cu atentie sa nu strangeti prea tare. Bambusul se raneste usor.

Dupa ce planta s-a adaptat la noul mediu o puteti uda si muta acolo unde doriti s-o asezati definitiv. Lumina indirecta este cea mai potrivita pentru bambusul norocos.

Bambusul este una dintre acele plante care pot fi crescute fara sol. Cu apa de buna calitate, ferita de soare direct, planta se va dezvolta bine. Puteti folosi apa de la robinet, dar numai dupa ce o lasati 24 de ore intr-un vas astfel incat clorul sa se poate evapora .

Daca bambusul este tinut in apa trebuie sa o schimbati periodic si-i puteti adauga acelasi ingrasamant care se foloseste pentru plantele de acvariu, dar nu foarte des. Acest tip de cultura a unei plante, fara pamant ci doar cu apa bogata in substante nutritive, se numeste cultura hidroponica.

Bambusul poate creste pana la 70 cm. Daca il aveti plantat in sol trebuie pastrat umed si nu necesita ingrasamant pentru ca isi extrage din el toate substantele necesare.

In cazul unei hraniri in exces crengutele capata un aspect nesanatos, galben. In cazul in care daca crenguta s-a ingalbenit trebuie s-o taiati pentru ca nu este un proces reversibil. Taierea zonei afectate se face profilactic, pentru a mpiedica raspandirea unor boli.

Bambusii sunt adesea spiralati. Ei cresc orientandu-se dupa lumina, de aceea este simplu sa obtineti chiar dumneavoastra unul rotind periodic ghiveciul sau vasul. Cu putina rabdare veti reusi sa obtineti spiralele dorite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu